Pripadnici nacionalnih manjina (zasada) bez predstavnika u Skupštini

Pripadnici nacionalnih manjina (zasada) bez predstavnika u Skupštini

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je s današnje sjednice Gradske skupštine prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba kojim bi nacionalne manjine stekle pravo na svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Izmjenama Statua htjelo se propisati pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima manjina na način da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

»Nikad nisam bio tužniji, nesretniji i razočaraniji. Demokratsko odrastanje i zrelost građana Hrvatske bi trebala biti praksa u godinama koje su iza nas, a ne ispred nas. Imao sam najpošteniju namjeru da prvi u Hrvatskoj primjenim Ustavni zakon i Zakon o lokalnim izborima. I ne ide«, rekao je Bandić koji se ispričao se manjincima, poručivši im da nije odustao.

Najavio je da će se pripadnici manjine naći na listi njegove Stranke rada i solidarnosti. »Nismo bacili koplje u trnje«, naglasio je rekavši da na listi više neće biti 55 ili 57 zastupnika već će u kvotu ući njih 51.

»Znam da nije raspoloženje danas da to prođe. Nastavljamo pregovore od sutra da imamo kvalitetnu zastupljenost manjina u Skupštini jer je to bogatstvo i rješenje za ovaj grad i zemlju«, zaključio je.

Uoči sjednice ispred Starogradske vijećnice održan je prosvjed Građanske inicijative »I mene se pita« čiji su predstavnici izrazili protivljenje gradonačelnikovu prijedlogu da se u Skupštini od idućeg mandata osigura šest mjesta predstavnicima nacionalnih manjina. U Inicijativi tvrde da Bandić to čini samo kako bi si osigurao većinu u Skupštini nakon svibanjskih izbora te podsjećaju na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji propisuje davanje mjesta manjinama u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave samo ako ih u određenoj jedinici ima 5 ili više posto, što u Zagrebu nije slučaj. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni