Prioritetne liste čekanja spasile mnogobrojne živote

Prioritetne liste čekanja spasile mnogobrojne živote

Što se tiče funkcionalne integracije bolnica, ministar Kujundžić je istaknuo da će kruna svega biti Sveučilišna bolnica u Zagrebu te će se brojni laboratoriji i bolnice staviti pod jedan krov

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je u zagrebačkom hotelu Esplanade, na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCham) predstavio postignuća Vlade i resornog ministarstva u osiguranju održivosti domaćeg sustava zdravstva.

Od projekata koji su ostvareni u posljednje dvije godine, ali i onih koji su u tijeku, ministar je spomenuo izmjenu zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspostavu prioritetnih lista čekanja, funkcionalnu integraciju bolnica, Nacionalni plan razvoja kliničkih i drugih bolnica, fond skupih lijekova, nabavu skupe opreme, Nacionalni centar za medicinsku robotiku te Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

„Ono na što smo posebno ponosni, a što su učinile i druge zemlje te smo u Hrvatskoj taj model inagurirali tijekom 2018. su prioritetne liste čekanja kad je riječ o ozbiljno bolesnim ljudima. U 2018. godini smo na taj način obradili oko 22 tisuće pacijenata. Teško oboljeli pacijenti upućeni su specijalistima, unutar tjedan do dva su dijagnostički obrađeni, započela je terapija te je u značajnom postotku spašen njihov život preko prioritetnih listi čekanja“, rekao je ministar Kujundžić.

Što se tiče funkcionalne integracije bolnica, ministar je istaknuo da će kruna svega biti Sveučilišna bolnica u Zagrebu te će se brojni laboratoriji i bolnice staviti pod jedan krov.

Značajan projekt je izgradnja bolnice u Rijeci i Puli za što je Vlada osigurala 600 milijuna kuna.

Govoreći o skupim lijekovima, ministar Kujundžić je istaknuo kako ministar ne bi trebao donositi odluke o tome kome će ići pojedini lijekovi, već je u tome potrebno uvažavati mišljenje struke. Dodao je kako je osiguranje sredstava kojim će se hrvatskim građanima osigurati pristup najsuvremenijim inovacijama u području lijekova predstavlja stalni izazov sustavu zdravstva i resornom ministarstvu. U svom izlaganju osvrnuo se i na uspješnost Hrvatske u povlačenju novca iz Europske unije za sustav zdravstva općenito te je istaknuo kako je Hrvatska po tom pitanju u samom vrhu među članicama Unije.

„Što se tiče specijalizacija, u dvije godine smo tri puta povećali broj specijalizanata u odnosu na prethodne godine. Taj trend moramo nastaviti. Otvaramo prostore za specijalizacije u ustanovama diljem Hrvatske. Ako ne osiguramo ljudske resurse, nismo napravili ništa”, kazao je ministar Kujundžić.

Spomenuo je da Hrvatska još zaostaje u robotskoj kirurgiji za nekim zemljama, pa čak i za susjednom Slovenijom, koje su krenule s time prije desetak godina. „U bolnici na Rebru smo nabavili prvog robota, timovi su na edukaciji i za mjesec i pol trebale bi početi robotske operacije. Vjerujem da ćemo u narednim godinama nabavljati robote i u drugim bolnicama diljem Hrvatske kako bi pratili trendove svjetske kirurgije”, istaknuo je ministar. U nekoliko idućih mjeseci najavio je i potpisivanje ugovora o brzim brodicama za prijevoz pacijenata s otoka.

Ministar je spomenuo i projekte koji će se ostvariti u 2019., kao što su Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, Nacionalni plan protiv raka, Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, mobilne ambulante, modernizacija hitne pomoći i edukacija medicinskih timova, organizacija i uspostava helikopterske službe koja će se financirati sredstvima EU fondova, zakon o zdravstvenom osiguranju, nastavak informatizacije.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni