Princ Fašnik – optužen, osuđen i – spaljen

Desetak je dana Samobor živio pod maskama, a deseci tisuća ljudi, pod maskama i bez njih, svakog su vikenda uživali u fašničkom ugođaju, bogatom programu i fašničkim delicijama

Na Pokladni utorak, 12. veljače, presudom koja je nedvojbeno ukazala na njegovu krivicu, Princ Fašnik spaljen je u Samoboru nakon uobičajeno poštenog suđenja. Tom je ritualnom činu svjedočilo na tisuće uglavnom maskiranih posjetitelja, koji su u potpunosti ispunili glavni samoborski trg i sve prilazne ulice. Desetak je dana Samobor živio pod maskama, a deseci tisuća ljudi, pod maskama i bez njih, svakog su vikenda uživali u fašničkom ugođaju, bogatom programu i fašničkim delicijama.

Prije suđenja i spaljivanja glavnom su pozornicom prodefilirale najuspjelije maske iz proteklih fašničkih večeri, a fašnički je žiri ocijenio da je u konkurenciji pojedinačnih  najuspješnija maska „Fašnička TV“. Od grupnih maski pobjedu je odnijela „Prstenova družina“.

Reporteri Fasnik TV-a

Između mjesnih odbora prvo je mjesto zauzeo MO Pavučnjak svojim Sulatanijatom, na drugom je mjestu MO Celine atreći MO Fedo Livadić.

Prijelazna nagrada „Srakino gnezdo“ za najbolje fašnički uređen i opremljen  ugostiteljski objekt dodijeljena je Samoborskoj pivnici koja je bila uređena u Sulejmanov harem. Nudili su posebna fašnička pića i jela te svake večeri glazbu uživo. Priznanja su dobili i drugoplasirana Krčma „Gabreku 1929.“ pretvorena u Gabreklend te trećeplasirani Caffe bar Katarina, uređen u Kamelot. Priznanja su im, kažu vlasnici nagrađenih  lokala, motivacija da se i ubuduće još više potrude da u svojim lokalima njeguju fašnički duh.

Nagrada „Fašničke glage“ za poseban doprinos organizaciji fašnika i čuvanju fašničkih tradicija, posthumno je  dodijeljena Miroslavu Buriću koji je dugi niz  godina bio fašnički Sudec, pisac fašničkih scenarija i tekstova za fašnički list Sraka.

Nakon tradicionalnog grandioznog vatrometa, ludovalo se  u šatoru kod Muzeja uz Full Movie i band Sane, u velikom šatoru atmosferu je zagrijao uvijek veseli, Jole, a zabave i glazbe do ranih jutarnjih sati bilo je u svim samoborskim lokalima. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni