Prilika za upoznavanje s podmornicom Tehničkog muzeja

Prilika za upoznavanje s podmornicom Tehničkog muzeja

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Muzeja. Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem i čuti priču o njezinoj povijesti…

Tehnički muzej »Nikola Tesla« omogućit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj ulaska u podmornicu CB20 proizvedenu 1943. godine.

Od utorka 23. travnja do subote 27. travnja 2019. posjetiteljima Tehničkog muzeja »Nikola Tesla« pruža se nesvakidašnja prilika da razgledaju unutrašnjost svjetskog rariteta, podmornice CB 20 iz Drugoga svjetskog rata.

Vrijeme trajanja akcije razgledavanja podmornice:

od utorka 23. travnja do petka 26. travnja u vremenu od 10 do 14 sati

u subotu 27. travnja od 10 do 13 sati

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja. Cijena pojedinačne ulaznice za ulaz u podmornicu je 20 kuna bez obzira na uzrast djece, a podrazumijeva i razgledavanje stalnog postava Muzeja. Broj ulaznica je ograničen!

Zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika u programu je ograničen te iz Muzeja mole posjetitelje za razumijevanje. Ulazak u podmornicu na vlastitu je odgovornost.

Ulaz u podmornicu iziskuje i neke posebne uvjete. Posjetitelji trebaju odjenuti hlače i nositi prikladnu obuću (bez visokih peta).

Vodite računa i o činjenici da je otvor kroz koji se ulazi u podmornicu promjera svega 55 cm, tako da ne bi zbog obujma struka ostali zaglavljeni u otvoru (opseg struka 172 cm). Ukoliko imate reumatskih tegoba razmislite jeste li dovoljno gipki za ovaj pothvat?

Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti…

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“.

S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.

Izgrađena je 1943. u Italiji, a službu je cijeli svoj radni vijek obavljala u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.

P 901, bivša CB 20 (u talijanskom originalu “Costiero tipo B”), smještena je u velikoj dvorani odjela Prometna sredstva gdje je dopremljena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time je pošteđena negativnih utjecaja okoliša, te je izbjegla sudbinu drugih plovnih objekata iz hrvatske pomorske povijesti koji nisu preživjeli djelovanje morske vode, soli, kiše i vjetra, te su izgubljeni za nove generacije. (ZG-magazin)