Prilagoditi turističku ponudu gostima s halal tržišta

Prilagoditi turističku ponudu gostima s halal tržišta

Do sada je u Hrvatskoj izdan 51 halal certifikat proizvođačima prehrambenih proizvoda zainteresiranima da svoju ponudu prošire i na islamske potrošače i turiste, a svake godine se povećava i broj hrvatskih hotela s halal potvrdom, tako da ih sada ima 12, od čega su čak četiri iz Zagreba

Turistička zajednica grada Zagreb u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu, održala je jučer u hotelu Westin seminar pod nazivom „Poticanje suradnje te prilagodba kvalitete gostima s halal tržišta“. Na seminaru su sudjelovale zagrebačke turističke agencije, hotelijeri i ugostitelji, a fokus predavanja bio je na intenzivnijoj suradnji sa zemljama islamskog svijeta zbog boljeg razumijevanja potreba i očekivanja gostiju islamske vjeroispovijesti, a s ciljem povećanja broja posjetitelja iz tih zemalja.

Perspektive za rast i razvoj kroz halal turizam već su prepoznali pojedini zagrebački hotelijeri i ugostitelji pa tako danas halal certifikat kvalitete imaju hoteli: Aristos, Esplanade, Sheraton, Westin Zagreb te restoran Les Ponts, kao i catering Zvona. Nakon uvodnog predavanja g. Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete, sudionici seminara mogli su poslušati i najbolje primjere iz prakse, koje su svim zainteresiranima prenijeli: g. Branko Čukelj iz HUP-a Zagreb (primjeri hotela Westin i Sheraton); gđa. Štefanija Obradović iz hotela Esplanade Zagreb te gđa Nevenka Fuchs iz Turističke zajednice grada Zagreba koja je održala prezentaciju na temu interesa i perspektive tržišta, nastavno na nastup TZGZ-a na sajmu Arabian travel Market.

Sve više hotel s halal potvrdom

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, u 2013. godini u Zagrebu je boravilo oko 21.000 gostiju iz zemalja islamskog svijeta, a ostvarili su oko 47.000 noćenja (ne računajući goste iz BiH). Do sada je u Hrvatskoj izdan 51 halal certifikat proizvođačima prehrambenih proizvoda zainteresiranima da svoju ponudu prošire i na islamske potrošače i turiste, a svake godine se povećava i broj hrvatskih hotela s halal potvrdom, tako da ih sada ima 12, od čega su čak četiri iz Zagreba.

TZGZ je izuzetno zadovoljna odazivom čak sedam predstavnika stranih veleposlanstava te oko 100 predstavnika turističke industrije grada Zagreba na današnji seminar, što pokazuje veliki interes za suradnju i prilagodbu zagrebačke turističke ponude zahtjevima halal tržišta te, isto tako, pozicionira Zagreb visoko na ljestvici gradova spremnih prilagoditi svoju ponudu specifičnim vrstama turizma, ali i željama samih gostiju. (zg-magazin)