Prilagodbe za osobe s invaliditetom rade se na 150 stambenih zgrada

Prilagodbe za osobe s invaliditetom rade se na 150 stambenih zgrada

»Tijekom ove godine uložili smo napore za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi i Hdingu jer smo svjesni da je upravo zapošljavanje ključ društvene uključenosti osoba s invaliditetom«, rekao je gradonačelnik Bandić na druženju u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Staroj gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 11. prosinca održan je tradicionalni susret gradonačelnika, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i predstavnika udruga osoba s invaliditetom. Susretu su ove godine, uz Milana Bandića i dr. sc. Andriju Mikulića nazočili i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić s pomoćnicom Marinkom Bakula-Anđelić te voditeljica podružnice ZET-a Ljuba Žgela.

U Staroj gradskoj vijećnici održano je tradicionalno druženje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kojem su, uz predstavnike udruga osoba s invaliditetom, prisustvovali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić

. Susret je prilika za zajedničko promišljanje i iznalaženje rješenja za niz složenih problema vezanih uz uspješno uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, a osobito u svijet rada.

»Sretan sam što smo se tijekom ove godine višekratno sastajali i zajednički tražili rješenja upravo u onim područjima koja su vama najvažnija. U budućnosti nas čeka još dosta posla«, zaključio je gradonačelnik dodavši kako Grad kontinuirano provodi mjere na područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, mobilnosti, kulture i sporta.

»Tijekom ove godine uložili smo dodatne napore za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom hodingu jer smo svjesni da je upravo zapošljavanje ključ društvene uključenosti osoba s invaliditetom. Također smo i proširili krug stipendista, uvođenjem stipendija za poslijediplomske studije za studente s invaliditetom. Kako bi omogućili veću mobilnost osobama s invaliditetom, nabavili smo pet novih specijaliziranih kombi vozila za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, a u postupku je nabava za još četiri vozila. Izrađen je i Vodič za osobe s invaliditetom koji sadrži snimku stanja pristupačnosti za gotovo 2.500 objekata«, podsjetio je gradonačelnik.

Naveo je također i da je Zagreb, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i udrugama osoba s invaliditetom, prihvatio veliki izazov rješavanja pristupačnosti stambenih zgrada u kojima žive osobe s invaliditetom, a radi se o približno 150 stambenih objekata. Rješavaju se i smještajni kapaciteti za različite skupine osoba s invaliditetom pa je tako najavio da će do ljeta biti otvoren Centar za osobe s invaliditetom u Novom Jelkovcu.

»Ovo okupljanje pomaže nam da razvijemo komunikaciju i interakciju između nas na vlasti i osoba s invaliditetom kako bismo zajednički donijeli što bolje odluke za naše sugrađane koji se svakodnevno bore s određenim preprekama u životu, da bi se što lakše integrirali u društvo«, kazao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Istaknuo je i kako se stečena prava osoba s invaliditetom neće dirati u idućoj godini te izrazio zadovoljstvo što je u proračunu za 2018. vidljivo povećanje sredstava za programe i projekte unaprjeđivanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Ovaj tradicionalni susret Mikulić je zaključio čestitkom u povodu Međunarodnog dan osoba s invaliditetom, ali i nadolazećih blagdana.

Podsjetimo, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima. Trenutno je na snazi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (2016. – 2020.) koja promovira potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva važna životna područja, a koja je usklađena s Konvencijom UN-a o zaštiti prava osoba s invaliditetom. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni