Prikazan nagrađivani dokumentarac o djeci izbjeglicama

Prikazan nagrađivani dokumentarac o djeci izbjeglicama

(Kadar iz filma Igra sjenki)

U sklopu Human Rights Film Festivala sinoć je u kinu Tuškanac prikazan dokumentarni film Igra sjenki nizozemskih autorica Eefje Blankevoort i Els van Driel. Film govori o djeci izbjeglicama bez pratnje.

Potresni dokumentarac je ove godine nagrađen velikom nagradom u sklopu međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima FIFDH u Ženevi.

Glavni protagonisti filma su desetorica mladića u dobi od 14 do 17 godina iz ratom razorenih zemalja. U potrazi za boljim i sigurnijim životom svakodnevno ilegalno pokušavaju prijeći europske granice. Na svom putu suočavaju se s brojnim opasnostima, a posebno su izloženi nasilju granične policije.

Unatoč tome, mladići iz Sirije, Afganistana, Sudana, Iraka i Pakistana ne odustaju od cilja jer za njih je prelazak granice pitanje života ili smrti.

Jedna od autorica, Eefje Blankevoort, je pojasnila što je bilo nadahnuće za nastanak dokumentarca.

Bez školovanja, zdravstvene i socijalne skrbi

„Prije pet godina upoznala sam 15-godišnjeg mladića iz Gambije koji je bio u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbosu. Bio je sam, a na put prema Europi krenuo je s 11 godina, pokušavao je doći do svog oca koji je u Španjolskoj, jer mu je majka umrla”, ispričala nam je autorica Blankevoort. Naglasila je kako se mladić nije školovao, nije imao zdravstvenu ni socijalnu skrb te nikakvu zaštitu.

„Pitala sam se kako je tako nešto moguće, jer su sve konvencije vezano za djecu potpisane i do takve situacije nije trebalo doći. S obzirom na to zainteresirala me je i sudbina druge djece koja kao izbjeglice putuju Europom bez pratnje”, rekla Blankevoort.

Počela je istraživati tu problematiku te je obišla granice duž balkanske rute, ali i druge europske granice, gdje su mnoga djeca izbjeglice bez pratnje. Naglasila je da ta djeca žele sigurnost, normalan život te školovanje, ali doživljavaju nezakonito protjerivanje diljem Europe.

Različite ljudske priče

Spomenula je da je jednog od protagonista filma premlatilo 14 policajaca te mu je trebalo dvije godine da pređe granicu kako bi došao do cilja.

„Različite su priče mladića u ovom filmu. Neki su od njih konačno dobili zaštitu, školuju se. Neki su u postupku traženja azila, ali nažalost neki još uvijek ne mogu prijeći granicu”, rekla je Blankevoort. Naglasila je kako film Igra sjenki ima snažnu poruku za Europljane, da se preispitaju kakvi ljudi žele biti i žele li djecu s granica.

Osim filma Igra sjenki 8. prosinca u kinu Kinoteka održat će se razgovor “Djeca bez pratnje na migracijskim rutama” u kojem sudjeluju autorica filma Eefje Blankevoort, jedan od protagonista filma Mohammed, Milena Zajović iz Are you Syrious te Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni