Prijeti li nam “uvozna” epidemija ospica?

Prijeti li nam “uvozna” epidemija ospica?

Centar za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Slovenije hitno je obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tamošnjoj epidemiji ospica s izvorištem na Međunarodnoj izložbi pasa u Novoj Gorici koja je održana 8. i 9. tudenoga Okupila je sudionike iz 27 uglavnom europskih zemalja. Iako u Hrvatskoj za sada nema zaraze koja bi „vukla korijenje“ iz Slovenije, treba znati da su ospice visokozarazna virusna bolest čiji se prvi simptomi javljaju tek nakon dva tjedna od trenutka zaraze

Preko Europskog sustava ranog uzbunjivanja (EWRS) Centar za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Slovenije poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) hitnu obavijest o tamošnjoj epidemiji ospica. Zaraza se povezuje s Međunarodnom izložbom pasa koja se održavala 8. i 9. studenoga u Novoj Gorici koja je okupila sudionike iz 27 (uglavnom) europskih zemalja. Sustav pripravnosti HZJZ-a zatražio je dodatne informacije o epidemiji u Sloveniji u kojoj je, pokazalo se, otkriveno 11 moguće oboljelih osoba i to osmero s područja Nove Gorice, a troje iz Ljubljane. Svi su posjetili izložbu pasa. Kod petero oboljelih ospice su i laboratorijski potvrđene no nitko od pacijenata nije hospitaliziran. Kako se ta visoko infektivna bolest ne bi dalje proširila poduzete su opširne protuepidemijske mjere utvrđivanja kontakata sudionika izložbe, koje su još u tijeku. U Hrvatskoj zasada nisu zabilježeni oboljeli od ospica koje bi „korijenje vukle“ s manifestacije u Sloveniji. Zadnjih godina tvrde u HZJZ-u bilježimo uglavnom „uvezene“ slučajeve pobola od ospica, izrazito zarazne virusne bolesti koja se manifestira vrućicom, curenjem iz nosa, crvenim i vodnjikavim očima ali i malim crvenim pjegicama u ustima a karakterističan im je i crveni osip po tijelu. Infekcija se širi kapljično prilikom govora, kihanja ili kašljanja zaražene osobe. Inkubacija bolesti odnosno njeno prvo razdoblje traje do 15 dana od dana zaraze i tada nema nikakvih simptoma infekcije. Potom se javljaju povišena temperatura, bolovi u mišićima, umor, pospanost, suh i podražajni kašalj, pjege u ustima… Treća je faza „dodatna“ pojava sitnih crvenih pjegica koje prvo izbijaju po čelu, vratu, iza uha a potom i po cijelom tijelu.

Bolest prati jak kašalj i svrbež ospica po cijelom tijelu

Bolest nadalje prati jak kašalj,svrbež ospica koje čak mogu i krvariti. Nakon tjedan dana (ovisno o težini zaraze i mogućim kroničnim bolestima) kod inače zdravih ljudi crvene „točkice“ blijede i polako nestaju kao i temperatura i kašalj. Nakon što ih se oboljeli riješi dolazi do ljuštenja kože posebice na licu i vratu. Ciljani lijek za tu zarazu ne postoji već se terapija provodi simptomatski: lijekovi za snižavanje temperature, ublažavanje kašlja a važni su i dobri higijenski uvjeti kao i prozračivanje prostora gdje je oboljeli. Potrebna je i laganija prehrana i mirovanje. U HZJZ- u kažu kako je cijepljenje najbolja prevencija zaraze od ospica (inače dječje bolesti), a kako je stanovništvo kod nas dobro procijepljeno,ne očekuje se moguće i značajnije širenje te bolesti kod nas.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni