Prijem za mlade nade hrvatske poljoprivrede

Prijem za mlade nade hrvatske poljoprivrede

„Nedavno smo predstavili naš nov proizvod – bučine sjemenke prelivene tamnom čokoladom, za koji predviđamo da će biti dobro prihvaćen od strane naših kupaca“, izjavila je Dobošić

Nakon što je proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom u Republici Hrvatskoj, tridesettrogodišnji Matija Cetinić Frankos iz Donjeg Laduča u općini Brdovec natjecat će se i za titulu najboljeg europskog mladog poljoprivrednika. Priliku za prezentiranje svog OPG-a koji se bavi ekološkim uzgojem bobičastog voća dobit će na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji će se održati u listopadu ove godine u Bruxellesu – rečeno je danas na prijemu u Zagrebačkoj županiji.

Prijem je organiziran povodom sjajnog uspjeha mladih poljoprivrednika s područja Zagrebačke županije na Izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika / poljoprivrednice u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na kojem je Matija Cetinić Frankos osvojio prvo mjesto, dok su Jelena Grčević (26) iz Gradeca Pokupskog u općini Pisarovina i Marina Dobošić iz Žabnice (27) u općini Farkaševac ušle u izbor od 10 najboljih nositelja OPG-ova u Republici Hrvatskoj.

Čestitke im je u ime Zagrebačke županije uputio župan Stjepan Kožić. „Ponosimo se ovako vrijednim i sposobnim mladim ljudima koji mogu biti primjer mnogima. Raduje me što će upravo predstavnik Zagrebačke županije imati priliku konkurirati za titulu najboljeg EU mladog poljoprivrednika“, rekao je Kožić podsjetivši kako upravo Zagrebačka županija u usporedbi s drugim županijama ima najviše upisanih OPG-ova na svom području koji svojom kvalitetom itekako mogu konkurirati europskim proizvođačima. „Posebno smo orijentirani prema mladima i provodimo čitav niz mjera kako bismo ih zadržali na ruralnim prostorima“, naglasio je Kožić dodavši da je Županija samo ove godine ukupno za potpore poljoprivrednicima, poduzetnicima, obrtnicima, udrugama civilnog društva izdvojila 78 milijuna kuna.

OPG Cetinić Frankosa se u najvećoj mjeri bavi uzgojem sibirske borovnice haskap, dok se OPG Jelene Grčević bavi uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg mlijeka i sira zahvaljujući kojem su postali nezaobilazna postaja na Cesti sira zagrebačke regije. Marina Dobošić vodi OPG Tikvarići čija je primarna djelatnost uzgoj buča te proizvodnja bučinog ulja, namaza od buče i drugih prerađevina. „Nedavno smo predstavili naš nov proizvod – bučine sjemenke prelivene tamnom čokoladom, za koji predviđamo da će biti dobro prihvaćen od strane naših kupaca. Za njih uređujemo i kušaonicu na našem poljoprivrednom gospodarstvu, a uskoro ćemo otvoriti i svoju vlastitu prodavaonicu“, izjavila je Dobošić. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni