Prijedlozi za imenovanje: Ulica Valentine Tereškove i Trg Margaret Tatcher

Prijedlozi za imenovanje: Ulica Valentine Tereškove i Trg Margaret Tatcher

Među prijedlozima za imenovanje javnih površina posebno bismo izdvojili tri. To su Ulica Valentine Tereškove, Ulica ili Trg Margaret Tatcher  i Perivoj Tomislava Ivčića.

Kozina u svojem obrazloženju navodi kako je Tatcher bila uz Hrvatsku „kad nam je bilo najteže“ pa zbog toga zaslužuje da neka ulica, ili čak trg ponese njezino ime.

Premda je u Gradskoj skupštini danas trebala biti održana sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, ona je otkazana zbog prometne nesreće u kojoj je sudjelovao predsjednik tog odbora Zoran Piličić. Odboru su pristigli neki interesantni prijedlozi za imenovanje javnih površina, koji će biti razmotreni na ponovljenoj sjednici Odbora zakazanoj za srijedu u 10 sati.

Među prijedlozima posebno bismo izdvojili tri prijedloga za imenovanje. To su Ulica Valentine Tereškove, Ulica ili Trg Margaret Tatcher  i Perivoj Tomislava Ivčića.

Prijedlog da ulica u Zagrebu ponese ime prve žene u svemiru podnio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, kao zastupnik nacionalnih manjina. Inicijativa je potekla od Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj na čelu s Elenom Pilić Čorko. U dopisu Veljka Kajtazija navodi se kako prijedlog treba razmotriti imajuću u vidu doprinos koji je Tereškova dala čovječanstvu i nauci kao istaknuta žena, astronautkinja, generalica i zastupnica ruskog Parlamenta. Takvo imenovanje bi, ocijenio je, doprinijelo još  boljom suradnjom s Ruskom Federacijom.

Vostok_5-6_mission_patch.svgPodsjetimo, Tereškova je 1962. godine u Zvjezdanom Gradu počela s pripremama za svemirski let te je 16. lipnja 1963. godine u brodu Vostok 6 lansirana u svemir s kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu, čime je postala prva žena u svemiru i šesta među sovjetskim kozmonautima. Za vrijeme svoga leta komunicirala je s Vostokom 5 koji se istovremeno nalazio u svemiru s kozmonautom Valerijem Bikovim. Nakon tri dana i 48 kruženja oko Zemlje izbacila se iz broda i padobranom spustila na Zemlju. Priznanje su joj odali, između ostalih, i engleska kraljica Elizabeta II. i sovjetski premijer Nikita Hruščov. Tereškova je nastavila raditi kao inženjerka u svemirskoj industriji i postala doktoricom znanosti i autoricom više od 50 znanstvenih radova.

Spomenimo i da ju je 8. rujna 2005. u Moskivi tadašnji predsjednik Republike Hrvatske odlikovao odličjem kneza Branimira s ogrlicom, prvenstveno zbog doprinosa u stvaranju prvog rusko-hrvatskog društva prijateljstva u Moskvi.

Ulica Envera Čolakovića

Prijedlog o imenovanju u spomen na Margaret Tatcher je uime Darka Kozine proslijedio Gradski ured za katastar i geodetske poslove. Kozina u svojem obrazloženju navodi kako je Tatcher bila uz Hrvatsku „kad nam je bilo najteže“ pa zbog toga zaslužuje da neka ulica, ili čak trg ponese njezino ime.

Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava predlaže da se u spomen na tragično preminulog pjevača Tomislava Ivčića njegovim imenom imenuje park ili perivoj. Lokacija za to je predviđena na dijelu Resnika, gdje se nalazi dječje igralište i boćalište. Za imenovanje već postoji suglasnost Slavice Ivčić, supruge pokojnog pjevača.

Društvo hrvatskih književnika predlaže da se jedna gradska ulica nazove imenom književnika Envera Čolakovića.

Među prijedlozima za imenovanje javnih površina su još i: Trg svete Klare,  Ulica ili Trg Fra Nikole Šimovića, Ulica Mare Čop, Ulica ili Trg Ote Horvata, Put velečasnog Franje Juraka i Ulica Ede Peročevića. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni