Prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti gura se privatizacija domova zdravlja

Prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti gura se privatizacija domova zdravlja

Darko Klasić: “Tko kaže da s vremenom na lokacijama u domovima zdravlja neće niknuti neki dućan, a dugoročno će se urušiti i specijalizacija mladih liječnika”

Darko Klasić

Gradski odbor za zdravstvo održalo je u srijedu tematsku sjednicu glede predloženog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji će se u jesen naći na saborskim klupama. O ovoj temi smo nakon sjednice razgovarali smo s gradskim zastupnikom HSLS-a Darkom Klasićem, radiologom u Domu zdravlja zapad. Kako kaže, drago mu je da je Gradski ured za zdravstvo prepoznao nedostatke zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti te da se novim zakonom urušava primarna zaštita. Kaže da mi idemo suprotno pravcu zemalja iz susjedstva, ali i skandinavskih zemalja.

Nadodaje kako se zemlje poput Slovenije i Švedske vraćaju na sisteme domova zdravlja, a Hrvatska to nastoji privatizirati. Pritom je izjavio: “Ako tu izdvojimo i priču o domovima zdravlja, riječ je prvenstveno o velikim financijskim interesima ljekarničkog sektora, koji će tu značajno profitirati”.

Klasić je podsjetio kako je 60 % prihoda koje ostvaruju domovi zdravlja u ljekarničkom sektoru. Smatra kako će, prema novom zakonu te ljekarne završiti u privatnim rukama. Žalosti ga što ne zna tko će nakon izglasavanja novog zakona popuniti tu rupu. Klasić smatra kako za prvu ruku to za pacijente ništa neće značiti, no dugoročno gledano doći će do pada kvalitete usluga jer će nakon toga ordinacije postati privatne. Potom se pita: “Tko kaže da s vremenom ondje neće niknuti neki dućan, a dugoročno će se urušiti specijalizacija mladih liječnika.”

Zaključuje kako trenutna priča odgovara trenutno jednom djelu liječnika koji imaju pravo na koncesiju, a dugoročno će moći postati najmoprimci i izgubit će se mogućnost specijalizacije i napredovanja u struci.

Vjekoslav Jeleč

O ovoj temi svoj sud je dao i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Drži kako je sasvim jasno da se odstupilo od prvobitnog nacrta. Misli da je važno napomenuti da domovima zdravlja treba ostati temeljna funkcija – primarna zdravstvene zaštite. Kaže kako je novi zakon predlagao nekoliko nelogičnih prijedloga. Među njima je bio i da koncesionari rade do 70. godine života, a kadrovski do 65. Pritom nadodaje: “Zakon mora biti jednak za sve – bolničke liječnika, koncesionara i čiste domske liječnike”.

Jeleč drži da liječnici i drugo osoblje treba biti nagrađeno za svoj rad, a da se sačuva javno zdravstvo te da su s takvim stavom išli prema Ministarstvu zdravstva. Nada se kako će biti njihovi prijedlozi, odnosno primjedbe biti prihvaćene te da će se do drugog čitanja u Saboru profilirati jedan dobar zakon koji će donijeti to da socijala i zdravstvo ostanu dvije temeljne sastavnice.

Osvrnuo se i na novinarsko pitanje zbog čega Hrvatska je pala za gotovo sto mjesta oko malignih bolesti te se sada nalazi na 208 mjestu. Smatra kako ta oboljenja jesu globalni problem, no da se Hrvatska, ali i Zagreb svakodnevno trude osvijestiti ljude o ovom problemima. Kaže kako je važno razviti svijest o tome te da danas postoje razvijeni algoritmi za njegovo rano otkrivanje. Smatra kako je važno imati na pameti da postoji opasnost, ali i svijest da se na pojavu prvih simptoma pacijenti jave liječniku.

Jeleč zaključuje kako je hrvatsko zdravstvo jedno od boljih s obzirom na ulaganja te da će svi koji su oboljeli od karcinoma biti primljeni prioritetni.

Tekst: Matej Knežević

Fotografije: Marijo Škrinjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni