Prijedlog: U Park Z. Milčeca postaviti statue likova iz “Zvižduka s Bukovca”

Prijedlog: U Park Z. Milčeca postaviti statue likova iz “Zvižduka s Bukovca”

Na Gornjem gradu građani pak žele vidjeti spomenik gosponu Fuliru

Mia Topić predlaže da se željeznički most službeno preimenuje u Hendrixov most i da se udruženju grafitera dopusti da uz prigodni program napišu Hendrix na starom poznatom mjestu

Matej Knežević

Kao što smo ranije pisali, građani sada mogu Gradskoj upravi predlagati projekte od svog interesa. Iako projekt službeno traje još dva mjeseca na stranici www.zg-inovacija.eu već se mogu pronaći zanimljivi prijedlozi projekata koje sugrađani smatraju bitnima. Donosimo neke od nama zanimljivijih.

Spomenik gosponu Fuliru

Leonard Topić smatra da zagrebački glumac Relja Bašić kojeg pamtimo po mnogim ulogama, ali najviše po onoj gospona Fulira u filmu Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli zaslužuje spomenik na sjevernom dijelu Gornjeg Grada, negdje na potezu od Prirodoslovnog muzeja do Muzeja Grada Zagreba. Na taj način odala bi se počast velikom kroz lik kojeg je maestralno utjelovio.

Spomenik bi trebalo mudro osmisliti ne bi li osim uspomene na Bašića postao još jedna turistička atrakcija. Topić navodi da se npr. u Makarskoj nalazi spomenik »Dalmošu Galebu«. »Spomenik je u vrlo kratkom vremenu postao možda i najveća turistička atrakcija u Makarskoj, tako nešto zamišljam i sa zagrebačkim zavodnikom Fulirom, no to je posao za stručnjake«, poručuje Topić.

Park Zvonimira Milčeca – Djeca u pokretu

Park Zvonimira Milčeca – Djeca u pokretu ideja je Tanje Tandare u sklopu koje bi se u Parku Zvonimira Milčeca postavilo devet dječjih likova izu njegova romana Zvižduk s Bukovca. Projektantica smatra kako bi interaktivni park pomogao djeci da savladaju određene vještine. U parku bi postojali likovi Giza, Truli, Bimbo, Dugi, Kanta, Rolo, Jadranka i Brankica te dječak u trapericama koji bi bi bili u različitim pozama. Autorica smatra kako bi osim pomoći pri učenju književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, cilj bio djeci približiti i stare izgubljene igre iz prošlosti (noć-dan, pikulanje, gumi-gumi, igra skrivača). Postavljanjem skulptura iz romana Zvižduk s Bukovca park bi dobio bi novu dimenziju i inovativniji izgled, a vjerojatno i veću posjećenost.

Zeleni željeznički most – Hendrixov most

Treći prijedlog dolazi od Mie Topić. Autorica iznosi viziju kako bi projekt Zelenog željezničkoga most, koji je poznatiji Zagrepčanima pod nazivom Hendrix trebalo sanirati kako bi ponovno postao lijep i zelen. Nadodaje kako je natpis Hendrix na njegovu središnjem dijelu uz stekao simpatije kod većine Zagrepčana nalazio godinama, nakon nedavnog uređenja i farbanje ponovo je gotovo identičan napisan na istom mjestu i nitko na njega nije imao primjedbi iako se tu pojavio nelegalno. Ističe kako su se ubrzo na spomenutom mostu pojavili ružni grafiti pa je sve ponovo obojano. Predložila je da se most službeno preimenuje u Hendrix ili Hendrixov most i da se udruženju grafitera dopusti da uz prigodni program napišu Hendrix na starom poznatom mjestu i da se na taj način pošalje poruka svim ostalim »grafiterima« da više nikad ne devastiraju ovaj popularni most.

Utišajmo autobuse na stajalištima

Autor ove ideje predlaže kako bi na početnoj i na krajnjoj autobusnoj stanici bilo poželjno ugraditi punktove za priključivanje autobusa na električnu mrežu. Smatra kako u praksi vozači autobusa ne bi trebali isključivati vozilo jer bi se vozilo punilo. No ipak uviđa kako je postojeći problem što su u autobusima što pri tome teški i glasni motori nepotrebno zagađuju okoliš, stvaraju nesnosnu buku i generiraju nepotrebne troškove. Iako je svjestan prilike u kojoj predlaže spomenutu ideju, predlaže i rješenje koje iziskuje minimalnu intervenciju na postojećim autobusima i stajalištima. Smatra da ZET u suradnji sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ima dovoljno znanja, iskustva i sredstava da se jedan takav projekt realizira.

Podsjetimo, kako je Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u Gradskoj upravi, zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirkom Jozić, pred mjesec dana predstavio projekt Zagreb – inovativni grad koji je zamišljen kao platforma koja unaprjeđuje komunikaciju s građanima preko mreže socijalnih medija kako bi se doprinijelo učinkovitijem i boljem radu Gradske uprave.