“Prijedlog smanjenja plaća pročelnicima je čisti populizam”

“Prijedlog smanjenja plaća pročelnicima je čisti populizam”

»Treba se početi od sebe, a kad se krene od sebe, možete rezati onima do sebe. Ali ovo je samo još jedan populistički potez za koji smo shvatili da nema neke svrhe«, zaključio je predsjednik Skupštine Mikulić

U pauzi sjednice Gradske skupštine novinarima se u četvrtak obratio njezin predsjednik Andrija Mikulić. Kazao je kako su u utorak odbili prijedlog gradonačelnika oko smanjenja plaće te je ponovio da se ne moraju igrati vatrogasaca, odnosno dodatno smanjiti plaće da bi nešto uštedjeli. Kazao je kako ne postoje analize pokazatelja te se pritom pita što znači to smanjenje . »Konačan prijedlog moći će proći kada dođe s obrazloženjem. Moram reći da ima puno prostora za uštedu nego li što je ušteda sa ovim plaćama«, poručio je Mikulić.

Podsjetio je kako upravo gradonačelnik predložio te plaće. Smatra da se neće miješati u ono što je »u ingerenciji gradonačelnika, ali da tu odluku ipak mora potvrditi Gradska skupština«. Mikulić je kazao i kako je Bandić govorio da neće isplatiti božićnicu zapoiselenicima Zagrebačkog holdinga te da je on (Mikulić) tada govorio da gradonačelnik ne može govoriti da neće ih isplatiti jer se ono što se ispotpisivalo mora i ispoštovati.

Kaže kako je čuo i to da su se na ovu odluku odlučili preko izmjene Zakona o porezu te da je to išlo s 1. siječnja 2017., dok se proračun radio još u zadnjem kvartalu prošle godine, kada su spomenute izjave bile već na snazi.

»Netko nije radio dobro svoj posao«, ustvrdio je Mikulić. Potvrdio je kako je HDZ tada podržao takav proračun, ali i da su predlagali amandmane te nije bio razlog da ga ne podrže, budući da nisu znali da gradonačelnik ide s prijedlogom smanjenja plaća, da bi onda nekto iz jednog gradskog ureda gradonačelnika podsjetio na spomenuti zakon.

»Da smo znali da se to spremalo, HDZ bi reagirao«, tvrdi Mikulić i zaključuje da je ovom odlukom »netko kalkulirao«. Kazao je da nema ništa protiv štednje, ali neka se štedi na mjestima gdje ima prostora.

»Što znači da će se jednom djelu pročelnika, zamjenika i njihovih pomoćnika smanjivati plaće?«, zapitao se.

Predsjednik Skupštine osvrnuo se i na gradonačelnike drugih gradova koji su se odrekli dijela svojih primanja. »Treba se početi od sebe, a kad se krene od sebe, možete rezati onima do sebe. Ali ovo je samo još jedan populistički potez za koji smo shvatili da nema neke svrhe«, zaključio je.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni