Prijedlog premijeru: Ukinite poticaje za kupovinu e-automobila!

Prijedlog premijeru: Ukinite poticaje za kupovinu e-automobila!

Električna vozila se pune iz utičnica, ali se potrebna energija proizvodi negdje drugdje. Produbljena analiza bi pokazala da u velikim gradovima električna vozila imaju prednost, ali to ne znači da su ekološki bolja od ostalih vozila

Igor_Catic_knjiga2Slušam na Youtube-u album jednog pjevača iz moje mladosti. Odjednom najava jednoga zanimljivog priloga. Koji sažeto prikazuje da su električna vozila, barem u SAD-u, pogonjena na ugljen. Hrvatska brani izgradnju elektrana na ugljen, ali bogatašima daje dotacije da kupuju preskupe e-automobile. Zapravo, za sada ekološki lošije.

Prepuštam stručnjacima da opširnije obrazlože cjelokupnu bilancu utjecaja e-vozila na okoliš. Od potrebne energije za njihovu proizvodnju te potrošnju tijekom vožnje na određene udaljenosti. Treba pridodati, sve proširenija primjena plastike u gradnji vozila smanjuje njihovu potrošnju, bez obzira na vrstu pogona.

Da provjerim što je predstavnik zainteresiranih za istinsku zaštitu okoliša tumačio, upisao sam na u tražilicu sljedeće ključne riječi: »electric cars coal powered«, dakle e-vozila na ugljen. Pojavilo se 1,75 milijuna tekstova.

Svjesno ne ću prenositi nikakve pojedinačne podatke. Usprkos tome, što me prozivaju pristalice STEM-a (prirodoznanstvo, informatika, tehnika i matematika) da neopravdano branim društveno-humanističke znanosti (SSH). Ne odustajem od stavova da obrazovanje mora biti STEM+SSH. Zašto? Zato jer sam autor rečenice: »sve ljudske djelatnosti (npr. tehnika, medicina, vojska) u funkciji su društveno-humanističkih ciljeva koje određuje politika«.

Električna vozila se pune iz utičnica, ali se potrebna energija proizvodi negdje drugdje. Produbljena analiza bi pokazala da u velikim gradovima električna vozila imaju prednost, ali to ne znači da su ekološki bolja od ostalih vozila. No, negdje se mora najprije proizvesti električna struja i time netko mora platiti ekološki račun za proizvodnju potrebne energije od zamisli o vozilu do kraja njegova životnog vijeka.

Zato prijedlog premijeru. U Hrvatskoj je sve manje energije na ugljen, sve je više uvozne. Ukinite poticaje za kupovinu e-automobila. Koje si za sada mogu kupiti samo bogati, jer su skupi. A ušteđeni novac dajte Hrvatskoj zakladi za znanost da potiče istraživanja u funkciji poboljšanja životnog standarda u Hrvatskoj, a ne hranjenja pojedinačnih ega, objavom u istaknutim časopisima.

prof. emer. Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni