“Prijedlog o preimenovanju Trga bana Jelačića ukazuje na manjkavosti procedure imenovanja javnih površina”

“Prijedlog o preimenovanju Trga bana Jelačića ukazuje na manjkavosti procedure imenovanja javnih površina”

Nije se odlučivalo ni o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg svetog Alojzija Stepinca, jer je ocijenjeno kako bi to bilo prejudiciranje s obzirom da zagrebački nadbiskup i kardinal još nije proglašen svecem

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine danas nije raspravljao o prijedlogu Suzane Obrovac o preimenovanju središnjeg trga u Trg bana Josipa Jelačića i dr. Franje Tuđmana, jer se predlagateljica nije pojavila na raspravi.

»Svaki građanin može izraziti svoje mišljenje i iznijeti prijedloge o promijeni ili dodijeli imena mjesta, ulica ili trgova te ih dostaviti u Gradsku skupštinu, a o svakom će nadležni odbor pojedinačno raspravljati«, kazao je Zoran Piličić (HDZ), predsjednik Odbora za imenovanje, pritom dodavši kako prijedlog o promjeni naziva središnjeg trga smatra nedorečenim.

»Središnji trg je jedino prikladan značaju i izuzetnom radu predsjednika Franje Tuđmana. Trg bana Jelačića je vrlo posjećen za razliku od `trga´ na Črnomercu, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika. Predlažem i da se predsjedniku Tuđmanu postavi i spomenik u središtu grada, on mora biti realističan i prikazivati ga u najznačajnijem vremenu – u zapovjednoj odori, a koji bi podsjećao na činjenicu da je našim oružanim snagama obranio Hrvatsku«, stoji u prijedlogu Suzane Obrovac. Ona smatra da bi se spomenik trebao postaviti na mjesto sadašnjeg sata, jednake visine kao i Jelačićev spomenik. Osim toga, predlaže i asfaltiranje Trga umjesto postavljanja ploča jer su one, kako navodi – neravne.

»Ovaj prijedlog je samo dokaz kako moramo mijenjati proceduru o preimenovanjima, odnosno trebamo uvesti ocjenu kvalitete sadržaja prijedloga«, kratko je objasnio Alen Ostojić (HSLS) napomenuvši kako će nas »ovakve anarhične misli ubiti«.

“Dodjeljivanje Trga Alojziju Stepincu bilo bi prejudiciranje”

Konkretna rasprava nije održana jer se na sjednici Odbora nije pojavila predlagateljica, a zbog istog se razloga nije odlučivalo i o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg svetog Alojzija Stepinca, što bi ujedno bilo i prejudiciranje jer zagrebački nadbiskup i kardinal još nije proglašen svecem.

Na današnjoj je sjednici Odbora odlučeno kako će se naziv »13. svibnja 1990.«, kada je na Maksimiru došlo do okršaja navijačkih skupina Dinama i Crvene zvezde, dodati u fond imena koja se mogu koristiti za nazive javnih površina. Odbijen je, međutim, konkretan prijedlog o imenovanju takvog trga kraj stadiona u Maksimiru, a taj datum, prema predlagatelju Tomislavu Antunoviću, označava neslužbeni početak rata.

Uz to, članovi Odbora su naglasili kako uz postojeće gradske spomenike treba postaviti ploču s nazivom što oni predstavljaju pa je tako naveden konkretan primjer spomenika Andriji Meduliću te spomenika Zagrepčanima poginulim u Drugom svjetskom radu, koji se nalaze u blizini Umjetničkog paviljona na Tgu kralja Tomislava, a za koje mnogi ne znaju što predstavljaju.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni