Prije Francuza o opušcima

Prije Francuza o opušcima

(Francuski glumac Jean-Paul Belmondo s neizostavnim dodatkom)

Procjena je da 22,4 posto Francuza puši te je postavljen cilj da se u roku šest godina za 40 % smanji količina opušaka koji se sada procjenjuju na 23,5 milijarde

prof. emeritus Igor Čatić

igor čatić, foto boris jagačić
Prof. emer. Igor Čatić

Početkom listopada 2020. objavio sam na ovom portalu članak Opušci, maske i plastika. Povod da se vratim na taj članak je vijest. Koju je objavio „Večernji list“ (12. kolovoza 2021.) pod naslovom Francuska kreće u borbu protiv opušaka koji zagađuju okoliš. U kojem su navedene i neke konkretne mjere za poboljšanje sakupljanje tog otpada.

Najprije nekoliko misli iz članka iz 2020.

»U srpnju 2020. je objavljeno da prisutnost opušaka u tlu šteti klijanju i rastu biljaka. Procjenjuje se da u svijetu ima oko milijarda pušača. Neka svaki popuši cigaretu na dan, to je oko 365 milijardi opušaka godišnje. … Vrlo je znakovita priča s opušcima. Autor je zahvaljujući europarlamentarcima, početkom 2019. recenzirao primjedbe na EU-Direktivu 2019/904 o jednokratnim plastičnim proizvodima.

U njezinom nacrtu, među deset plastičnih proizvoda bilo je predviđeno smanjenje potrošnje, pa i zabrane cigareta s celuloznim filtrima. Filtri se prave od bioplastike, celuloznog acetata. Čija je proizvodnja započela još u 19. stoljeću. U konačnoj inačici koja je usvojena u lipnju 2019. filtri za cigarete su nestali. Kasnije se doznalo da su se predstavnici zainteresirane industrije i administracija dogovorili da to izostane iz popisa. Sada proizvođači cigareta plaćaju nešto viši porez. … «.

Milijarde opušaka zagađuju francuske ulice i parkove

A sada izvod iz navedenog teksta u VL-u.

»Francusko ministarstvo za zaštitu okoliša najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju francuske ulice, parkove i prirodu. Postavljen je cilj, u roku od šest godina za 40 posto smanjiti količinu opušaka koji se sada procjenjuju na 23,5 milijarde. … Za gospodarenje tim otpadom odgovorni su proizvođači duhanskih proizvoda koji moraju platiti 80 milijuna eura godišnje. … Planovi su poučavanje korisnika o štetnosti tih proizvoda, distribucija džepnih pepeljara, postavljanje više koševa isključivo za cigarete i stvaranje novog sustava sakupljanja i recikliranja opušaka. … Procjena je da 22,4 posto Francuza puši.«

Koja je razlika između članka iz 2020. i ovih napora francuskog Ministarstva? Autor prati posljedice pojedinih proizvodnji i proizvodi od 19. siječnja 1967. kada je napisao članak: Plastična ambalaža rađa specifične probleme. Od tada razlikuje tri faze razvoj proizvoda i potrebnih proizvodnji, njihovo održavanje i gospodarenje otpadom. U tekstovima Vrednovanje tehnike 2.0 (2020.) i Vrednovanje medicine 2.0 (2021.) opisano je o čemu je riječ.

Francusko ministarstvo zaštite okoliša, svjesno da se može smanjiti broj pušača, ali da će ih uvijek biti, predlaže konkretne mjere. Možda se netko dosjeti i u Hrvatskoj da treba poduzeti mjere smanjivanja broja pušača. No za preostale je potrebno poduzeti mjere smanjena utjecaja opušaka na okoliš.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni