Prije daljnjeg razvoja umjetne inteligencije treba postaviti etičke smjernice

Prije daljnjeg razvoja umjetne inteligencije treba postaviti etičke smjernice

Održana konferencija o umjetnoj inteligenciji AI4GOOD

Konferencija je još jednom pokazala da je razvoj AI industrije nezaustavljiv, a njezin utjecaj na svakodnevni život neizbježan. Zaključeno je da se svi dionici – znanstvena zajednica, industrija, država i korisnici – trebaju aktivno uključiti u odlučivanje o najboljem pristupu upravljanja i utjecaja tehnologije na ekonomiju i društvo općenito

Više od 200 sudionika okupilo se jučer u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u na konferenciji AI4GOOD kako bi istaknuli potrebne korake za korisnu primjenu umjetne inteligencije za održiv rast društva i to kroz razvoj konkretnih projekata u Hrvatskoj. Sudionici u programu složili su se kako umjetna inteligencija (AI) pruža nove mogućnosti pristupu i rješavanju postojećih problema. No jedino ako je pravilno usmjerena može pozitivno utjecati na društvo u budućnosti.

U uvodu je Ratko Mutavdžić iz Microsofta prikazao trendove razvoja s područja umjetne inteligencije te što možemo očekivati od nje u godinama koje dolaze te kako će umjetna inteligencija utjecati na naše društvo, poslovanje i pojedinačne živote.

Stručnjak za ljudske resurse Aco Momčilović i evolucijski psiholog Igor Mikloušić prodiskutirali su razne aspekte psihologije i umjetne inteligencije u okviru evolucijske psihologije. Sudionici su imali priliku čuti i neke konkretne projekte vezane za ovu temu, a koji se razvijaju u Hrvatskoj. Mikloušić je posebno istaknuo da kao društvo moramo smisliti novi način za simuliranje onog što je stvarno ljudska inteligencija kako bi mogli kreirati opću umjetnu inteligenciju te kako je zato nužno da budući znanstvenici (psiholozi, doktori…) poznaju tehnologiju.

Jesmo li spremni za budućnost rada?

Regulatorni okvir umjetne inteligencije je upravo u nastajanju za područje Europske unije, istaknula je odvjetnica koja se bavi pravnim aspektom umjetne inteligencije, Marijana Šarolić Robić. Ona je iznijela prijedloge mogućih rješenja i navela kako je potrebna suradnja cijela poslovne, akademske i stručne zajednice u utvrđivanju temeljnih vrijednosti i načela tzv. etičkih smjernica za umjetnu inteligenciju, a koja će oblikovati budućnost AI industrije.

Nakon uvodnih prezentacija i osvrta na ono što nas kao društvo očekuju u budućnosti, na panel raspravi Jesmo li spremni za budućnost rada – Umjetna Inteligencija, robotizacija i zaposlenici budućnosti okupili su se predstavnici istaknutih gospodarskih institucija i područja. Ivan Maglić, član Izvršnog odbora HUP ICT udruge je rekao da istraživanja Gartnera pokazuju da će AI pozitivno djelovati na zapošljavanje u budućnosti, no pitanje je da li mi u Hrvatskoj obrazujemo ljude koji će moći raditi na tim zanimanjima.

S ovom konstatacijom se složio Nikola Dujmović, predsjednik Udruženja HGK IT i napomenuo da vjeruje kako će razvoj tehnologije dovesti do smanjenja potreba za radnom snagom, ali da će s druge strane umjetna inteligencija kreirati nova zanimanja. Marko Sever iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknuo je da ljudi koji su trenutno nezaposleni ili su stariji od 55 godina ili pak niskog obrazovanja – njima umjetna inteligencija nažalost neće pomoći u perspektivi zapošljavanja. Upravo to je spomenula i Tanja Prekodravac iz Selectia koja je postavila dobro pitanje što s ljudima čiji posao je lako zamjenjiv i da kao društvo moramo što prije promišljati kako osigurati budućnost njihovog rada.

Jan Šnajder, profesor s FER-a, naglasio je da na razvoju AI područja trebaju raditi kako inženjeri tako i stručnjaci iz područja humanističkih znanosti.

Umjetnom inteligencijom do rješenja važnih društvenih problema

U drugom dijelu konferencije, izneseni su konkretni primjeri primjene umjetne inteligencije za rješavanje važnih društvenih problema te su se predstavile razvojne tvrtke koje razvijaju proizvode i usluge temeljene na AI-ju. Da umjetna inteligencija ne znači nužno i smanjenje potrebe za radnom snagom pokazao je Slaven Mišak iz tvrtke BonsAI. Kroz prezentaciju nekoliko primjera iz stvarnog života pokazao je na koje se sve načine umjetna inteligencija može koristiti za povećanje poslovne efikasnosti i to ne kroz smanjenje radne snage već upravo suprotno – kroz povećanje operativne efikasnosti zaposlenika. Poseban naglasak je stavljen na područje zdravstva, a mogućnosti i prepreke za primjenu AI-ja u zdravstvu pokazala je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar. Balenović kaže da umjetna inteligencija može pomoći da se rješenja u potpunosti baziraju na činjenicama što će izrazito unaprijediti liječenje te da se bez digitalnih tehnologija ne može unaprijediti svjetski zdravstveni sustav.

Potencijal umjetne inteligencije je toliki da ga neki uspoređuju čak i s elektrifikacijom. Kako ne bi u Hrvatskoj kasnili s korištenjem ove tehnologije, Davor Runje, suosnivač ZASTI-ja, međunarodne tvrtke za AI, pokazao je koja područja umjetne inteligencije trebamo razvijati/poticati. Naglasak je stavio na nove poslovne mogućnosti koje otvara upotreba umjetne inteligencije, a koje imaju potencijal pozitivno utjecati na razvoj čovječanstva.

Nakon njega publika je mogla vidjeti neke poslovne modele temeljene na ovoj tehnologiji koji se razvijaju u Hrvatskoj. Slavko Radman predstavio je startup Silver Monitor, pametnu biometrijsku narukvica za starije, a Marino Šabijan Luana.ai – virtualnog asistenta za personaliziranu kardiovaskularnu prevenciju. Njih dvojica zajedno s još jednim startup predstavnikom Ivanom Čolakom, Luminum ICT te Slavenom Mišakom iz tvrtke BonsAI i Ivanom Sladeom iz međunarodne tvrtke Shimadzu Europa sudjelovali su na panelu Što nam treba za razvoj AI-ja?

Konferencija koju je organizirala AI2FUTURE zajednica u suradnji s Microsoftom te partnerima Zagrebačkim inovacijskim centrom ,Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Eventom01 i još jednom je pokazala da je razvoj AI industrije nezaustavljiv, a njezin utjecaj na svakodnevni život neizbježan. Bez obzira na kompleksnost AI područja, svi dionici, uključujući znanstvenu zajednicu, industriju, državu i korisnike, trebaju se aktivno uključiti u odlučivanje o najboljem pristupu upravljanja i utjecaja tehnologije na ekonomiju i društvo općenito. Do idućeg događanja AI2FUTURE zajednica će se nastaviti periodički okupljati te nastaviti razvijati područje umjetne inteligencije te njenu primjenu u društvu i pri razvoju novih poslovnih modela. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni