Prije 55 godina udareni temelji glazbene emisije na HRT-u

Prije 55 godina udareni temelji glazbene emisije na HRT-u

Prof. I. Čatić i medijski je vrlo aktivan. U 2014. slavi istodobno tri obljetnice povezane s Hrvatskom radiotelevizijom. Pred 55 godina sastavio je iz svojih ploča prvu jazz emisiju koja je emitirana u okviru još i danas postojeće emisije „Po vašem izboru“. To je sadržaj prve snimke na CD-u

Uredništvu portala ZG-magazin ovih je dana stavljen na raspolaganje jedan neuobičajen CD.  Pripremio ga je za svoje prijatelje i znance naš učestali suradnik, umirovljeni prof. dr. Igor Čatić, koji je nedavno gostovao u dvije emisije Hrvatskoga radija. Spomenimo da je povod jednom od gostovanja bila 55. obljetnica otkako je Čatić za tu uglednu hrvatsku medijsku kuću pripremio svoju prvu glazbenu emisiju.

Inače, temeljno područje djelovanja svestranog prof. I. Čatića, inače dipl. ing. strojarstva i alatničarskog zanatnika, proizvodnja je plastičnih i gumenih tvorevina. Preciznije, sve što je povezano s te dvije danas vrlo važne skupine organskih i anorganskih polimera. Manje je međutim poznato da se prof. I. Čatić aktivno bavi i drugim znanstvenim područjima, od čega treba istaknuti njegov izvorni znanstveni doprinos na područjima filozofije i hrvatskoga jezika.

Istodobno je prof. I. Čatić i medijski vrlo aktivan. U 2014. slavi istodobno tri obljetnice povezane s Hrvatskom radiotelevizijom. Pred 55 godina sastavio je iz svojih ploča prvu jazz emisiju koja je emitirana u okviru još i danas postojeće emisije Po vašem izboru. To je sadržaj prve snimke na CD-u. Glazbena urednica Jana Haluza ugostila je prof. I. Čatića tom zgodom u emisiji Svijet glazbe i razgovarali su o toj njegovoj hobističkoj djelatnosti. Iz velikog izbora umjetnika koje je prof. I. Čatić predstavio javnosti na ovim prostorima, reproducirane su snimke nekoliko najvažnijih, pretežno vokalista.

„Blic“ intervju s Johnom Coltraneom

U emisiji je tako ponovno, nakon više od pola stoljeća, puštena skladba u izvedbi Lambert, Hendricks & Ross trija. Ploča je snimljena 1957. godine i njezino prvo emitiranje na domaćoj radio postaji je prije 55 godina bila svojevrsna senzacija. Spomenuti trio je na taj način prvi put predstavljen domaćoj javnosti.

Također, u emisiji su se mogle čuti izvedbe od izvođača kao što su saksofonist Sidney Bechet, Diana Krall (skladba Boulevard of Broken Dreams), The Single Singers oktet, Kurt Elling…

Čatić je ispričao i jednu interesantnu situaciju o tome kako je na svom prvom putu u inozemstvo 1962. godine u Beču naletio na koncert kvarteta Johna Coltranea. „Kako ja imam i te sposobnosti da uđem u garderobe umjetnika, napravio sam i jedna kraći intervju kojega sam onda sa potpisom objavio u časopisu Ritam…“, prisjetio se Čatić.

On je tijekom emisije govorio o povijesti gramofonskih ploča, od onih od šelaka (prirodna smola op.a.) koje su se vrtjele na 78 o/min, do vinilnih, dugosvirajućih LP-ja. Ploče je, kaže, nabavljao kako je stigao. Jedan od glavnih izvora bio je otac koji je putovao u Trst, ali i drugi poznanici koji su išli u inozemstvo. No tada je bilo aktualno puštati i nešto što je snimljeno i prije godinu ili dvije, što danas više nije slučaj. Kad je Čatić osjetio da više ne može biti pionir u otkrivanju novih glazbenih imena domaćoj javnosti, popustio ga je interes za pripremu glazbenih emisija.

Druga emisija, Kulturni kolokvij, uz urednicu doc. dr. sc. Blanku Jergović, bila je posvećena tridesetoj obljetnici suradnje sa znanstvenim programom Radio Zagreba, sada Hrvatskog radija. Ono što je potrebno posebno istaknuti je raznovrsnost gostiju koji su postavljali pitanja. Istaknutog hrvatskoga jazz pisca, kritičara i organizatora Davora Hrvoja zanimalo je zašto se prof. I. Čatić pretežno bavio jazz vokalisticama i kako se u ono vrijeme nabavljalo nosače zvuka. Vrlo istaknuti prof. strojarstva iz Ljubljane, Karl Kuzman je postavio pitanje zašto se gost počeo baviti s preradom plastike još 1951., punih 16 godina prije nego što je to savjetovano D. Hoffmanu u filmu Diplomac. I kako je surađivao s gospodarstvom.

Konačno, prof. hrvatskoga jezika iz Osijeka, Sandu Ham zanimalo je odakle interes prof. I. Čatića za nazivlje. Naime, on se dulje od pola vijeka bavi stvaranjem hrvatskog nazivlja za svoje područje. Među ostalim je to rezultiralo objavom većeg broja rječnika. Posljednji, ERPOHEN –Trorječnik polimerstva: hrvatsko-englesko-njemački, kojeg su autori bračni par Igor i Ranka Čatić, objavljen je u veljači ove godine. O tome je izvijestio ZG-magazin 25. veljače 2014. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni