Prijavljeno je samo 25 projekata za Junckerov plan financiranja

Prijavljeno je samo 25 projekata za Junckerov plan financiranja

Europski fond za strateška ulaganja usmjerit će se na rizična ulaganja i financirat će samo privatne ili javno-privatne projekte

Hrvatska sprema samo 25 projekata ukupne vrijednosti od devet milijardi eura za financiranje putem Junckerovog investicijskog plana, objavio je predsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Jyrkijem Katainenom.

Listu je primarno činilo 77 projekta, a izabrani su oni strateški važni i koji se primarno planiraju financirati iz europskih fondova. „Posebno smo zainteresirani za energetsko područje, u kojem je LNG terminal kao jedan od ključnih projekata. Tu je naravno i čitav niz manjih projekata, ali i projekt Jadransko-jonskog plinovoda, koji svakako ima regionalno značenje. Posebno smo zainteresirani za eventualnu potporu u financiranju obnove hrvatskih željeznica“, istaknuo je Grčić.

Potpredsjednik Katainen napomenuo je da je najvažnija okosnica plana zajedničko tržište koje još uvijek nije usklađeno u svim dijelovima te ga je potrebno dodatno uskladiti na području digitalnog i energetskog tržišta te tržišta kapitala.

Naglasio je da će se Europski fond za strateška ulaganja usmjeriti na rizična ulaganja i koji će financirati samo privatna ulaganja ili javno-privatna partnerstva, ali svakako ne ona ulaganja koja su isključivo javna te da je Fondu u sljedeće tri godine na raspolaganju 60 milijardi eura za tu svrhu.

„Poanta je mobilizirati privatan novac, zato je i fokus na privatnim ulaganjima“, kazao je Katainen. Dodao je da nema bojazni da manje članice Europske unije neće imati koristiti od tog Fonda, jer neće financirati vlade, već projekte. „Znači, svatko ima šansu, svaki održiv projekt, pa i visokog rizika, ima šansu za financiranje“, zaključio je potpredsjednik Europske komisije koji se također sastao sa Zoranom Milanovićem, a svoj plan predstavio je i u Hrvatskom saboru. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni