Prijave za besplatan pregled gustoće kostiju

Prijave za besplatan pregled gustoće kostiju

(Grafika: www.zzjzdnz.hr)

Gradski ured za zdravstvo u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za osteoporozu provodi probir na gustoću kostiju u sklopu javnozdravstvene kampanje „Aktivno za zdravlje kostiju“.

Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44. Probiru je dosad pristupilo 140 Zagrepčana. Akcija će se provoditi do kraja godine. Zainteresirani se trebaju predbilježiti za pregled na broj telefona 091/ 2332 723.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze. Posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 % dijagnosticiranih su žene.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni