Prijatelji životinja traže da u Zagrebu ostane zabrana urbanog pčelarstva

Prijatelji životinja traže da u Zagrebu ostane zabrana urbanog pčelarstva

(Foto: Boris Jagačić)

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Gradu Zagrebu u kojemu poziva da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje oprašivači vole.

»Tako bismo u grad privukli divlje pčele i druge oprašivače, što stvara raznolikost. Sadnja drveća, grmlja i cvjetnog raslinja, kao i umjerena košnja livada pomažu i suživotu s malim pticama, vranama i kukcima«, navode Prijatelji životinja.

Ističu da oprašivanje oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva u svijetu ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, a u našem su podneblju najvažniji oprašivači kukci, ponajprije divlje pčele. No otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem. Pritom su posebno ugrožene upravo divlje solitarne pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju voćaka i drugih kultiviranih biljaka i u očuvanju biološke raznolikosti.

Naime, dok medonosna pčela može posjetiti do 2000 cvjetova na dan, solitarne pčele posjete do čak 5600 cvjetova na dan. Unatoč tome, divlje solitarne pčele ugrožene su i zato što je većina inicijativa fokusirana na medonosne pčele.

U Udruzi smatraju da su povremene inicijative za poticanje urbanog pčelarstva nedovoljno promišljene jer se time neće povećati broj pčela u gradu.

Glavni razlog opadanja broja pčela

Tvrde da urbano pčelarenje kratkoročno povećava broj pčela samo do razine na kojoj košnice postaju konkurencija za hranu jedna drugoj. Razlog tomu mali je broj divljih livada i divljeg cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače. Kao glavni uzrok opadanju broja pčela u svijetu navode uzgoj monokultura i nedostatak raznolikosti raslinja, a ne manjak pčelara i košnica.

Upozoravaju i na opasnost širenja zaraze s bolesnih na zdrave košnice u uzgoju pčela, pri čemu se spaljuju sve zaražene košnice.

»Osim toga, uzgoj pčela u gradu predstavlja potencijalnu opasnost i zdravstvenu ugrozu. Ubod medonosnih pčela otrovan je i opasan za ljude koji su na njega alergični. Za razliku od njih, divlje solitarne pčele poznate su po miroljubivosti – imaju žalac, ali ne ubadaju«, zaključuju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni