Prijatelji životinja protiv kolinja

Prijatelji životinja protiv kolinja

»Kolinja su posebno okrutna jer se prolijevanje krvi i gašenje života promiču kao vesela okupljanja umjesto da se posramimo nad brutalnim oduzimanjem nevina života. Humanoga klanja nema«, ističu

Prijatelji životinja danas su se oglasili s priopćenjem u kojem osuđuju brutalan odnos i nehumanost prema životinjama koju pokazuju pojedinci za trajanja kolinja. Navode kako mnogi pojedinci na društvenim mrežama objavljuju fotografije s kolinja, a pritom stavljaju fotografije priklanih svinja iz čijih vratova suklja krv, uz (primitivne) komentare poput »pvi je pao…« i sličnih pokušaja duhovitosti.

»Hrvatske svinjokolje primjer su najgoreg iživljavanja nad životinjama i sprdnje s inteligentnim, znatiželjnim i osjećajnim životinjama koje su žrtve ljudske obijesti, navika i primitivizma«, ustvrdili su Prijatelji životinja.

Navode kako se prema Uputi za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu Ministarstva poljoprivrede »životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem životinje« te se životinju može zaklati »samo nakon omamljivanja«. Sisačka Udruga za zaštitu životinja Patronus Sisak proslijedila je Prijateljima životinja fotografije kolinja u Sisku, objavljene na jednom Facebook profilu, koje su jedan od brojnih primjera da se na kolinjima ne slijede propisi i da je onima koji kolju dobrobit životinja na zadnjemu mjestu. Na fotografijama se vidi da su prestravljenu svinju izvukli u dvorište, vukući ju metalnom omčom za njušku, a nakon reza nožem, iz njezine otvorene vratne arterije slijeva se lokva krvi koja je natopila dvorište.

Zaobilaženje uputa Ministarstva poljoprivrede

Ocjenjuju kako su u svjetlu uobičajene prakse svinjokolja, upute Ministarstva poljoprivrede, među kojima je i ona da »klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju«, besmislene su i ironične. Ministarstvo, napominju, nema dovoljno inspektora koji bi nadzirali sva kolinja u Hrvatskoj i provjeravali provode li se omamljivanja i koliko koljači razmišljaju o tome da poštede svinje »nepotrebne boli i patnje«.

»Dok smo kao društvo poprilično osviješteni i ogorčeni smo kada se radi o zlostavljanju pasa i mačaka, uobičajeno je da se nad klanjima zgražaju jedino vegani i vegetarijanci, iako takav nasilan čin zaslužuje sveopću osudu. Klanje životinja od ranoga djetinjstva predstavljeno nam je kao nužno zlo na putu prema komadu mesa na tanjuru. Pretvaramo se da ne znamo za krikove životinja, za užas u njihovim očima, za stravičnu spoznaju one koja čeka u redu za klanje da je ona prije nje umrla u agoniji i muci«, ukazuju Prijatelji životinja.

»Kolinja su posebno okrutna jer se prolijevanje krvi i gašenje života promiču kao vesela okupljanja umjesto da se posramimo nad brutalnim oduzimanjem nevina života. Humanoga klanja nema, a u etički razvijenome društvu trebali bismo stremiti k nenasilnoj prehrani«, dodaju.

Prijatelji životinja podnijet će prijave protiv odgovornih osoba za kolinje u Sisku, koje se nisu pridržavale uputa Ministarstva, no prvenstveno apeliraju na sve da ne podržavaju okrutnost prema životinjama i ne sudjeluju svojim izborom prehrane u potpuno nepotrebnom nasilju, čime ujedno štete vlastitome zdravlju i pridonose uništavanju okoliša. (zg-magazin)