Prijatelji životinja prodaju jeftinu plastiku

Prijatelji životinja prodaju jeftinu plastiku

(Štand Prijatelja životinja / Izvor: www.prijatelji-zivotinja.hr)

Kada je već ukazano na dvoličnost »Prijatelja životinja«, javno pitanje za Ministra zaštite okoliša i energetike. Koliku maržu će smjeti naplaćivati trgovački lanci za plastične vrećice i oslobađa li ih to da u zamjenu daju, ekološki daleko lošiju papirnatu ambalažu?

Igor Čatić

Subota je 11. ožujka 2017. Šećem suncem obasjanom Bogovićevom ulicom. I naiđem na štand Prijatelja životinja. U euforiji najavljenog uspjeha, uvođenja naplate njima toliko mrskih plastičnih vrećica, izložili su dvije vrste torbi. Ekološki prihvatljive pamučne torbe (pri čijoj se proizvodnji po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije otruje s pesticidima i više od milijun ljudi godišnje) i one jeftine, s Dalekog Istoka. Koje su načinjene od tzv. netkanog tekstila.

Za nas koji znamo kako su proizvedene, pitanje je glasilo. Od koje su to »grozne« plastike načinjene te torbe? Odgovor je odmah dobiven, na onom malom dodatku piše: 100 % PP. Dakle od stopostotnog polipropilena. Od kojeg se rade i one nepodnošljive plastične vrećice. Koje su po 6 kriterija bolje od onim papirnatih, jedino dulje traju do nestanka u prirodi. Koliko, ovisi o dubini zakapanja.

Najprije usporedba plastičnih i pamučnih torbi. Polipropilenske torbe mogu se u potpunosti mehanički oporabiti, što se zove recikliranje. Polipropilen je s motrišta čovjekovog zdravlja neprijeporan materijal. Inače je danas, prema podacima PlasticsEurope za 2016., najprošireniji materijal, posebno za izradbu pakovanja (ambalaže) i u automobilskoj industriji. Kada mu se pridodaju bratići, sve vrste polietilena, radi se o skupini najproširenije plastike ne samo za ambalažu već i druge namjene.

Kada je već ukazano na dvoličnost Prijatelja životinja, javno pitanje za Ministra zaštite okoliša i energetike. Koliku maržu će smjeti naplaćivati trgovački lanci za plastične vrećice i je li ih to oslobađa da u zamjenu daju, ekološki daleko lošiju papirnatu ambalažu?

Prof. emer. Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni