Prijatelji životinja: Opravdano odbijen prijedlog za urbano pčelarstvo u Zagrebu

Prijatelji životinja: Opravdano odbijen prijedlog za urbano pčelarstvo u Zagrebu

Na 20. sjednici zagrebačke Gradske skupštine jučer je odbijene prijedlog da se dozvoli urbano pčelarstvo u Zagrebu.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja odbijanje spomenutog prijedloga navodeći kako urbano pčelarstvo može dodatno ugroziti ionako siromašnu bioraznolikost te divlje pčele.

U Udruzi podsjećaju kako je u Zagrebu urbano pčelarstvo već desetljećima zabranjeno te kako za to postoje mnogi opravdani razlozi.

Pojašnjavaju kako oprašivanje oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva u svijetu ovisi o pčelama i drugim oprašivačima. U našem podneblju najvažniji oprašivači su kukci, ponajprije divlje pčele. No otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem, pri čemu su posebno ugrožene upravo divlje solitarne pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju voćaka i drugih kultiviranih biljaka i očuvanju biološke raznolikosti.

»Divlje solitarne pčele ugrožene su i zato što je većina inicijativa fokusirana na medonosne pčele, zbog čega je važno da u gradu Zagrebu ostane zabrana uzgoja pčela, i to bez iznimke«, navode Prijatelji životinja.

Dodaju kako je problem u malom broj livada i cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače.

Potencijalna opasnost za građane

Također, još jedna od opasnosti koja se javlja uzgojem pčela u gradovima je širenje zaraze s bolesnih na zdrave košnice. Osim toga, uzgoj pčela u gradu predstavlja za građane potencijalnu opasnost i zdravstvenu ugrozu, naglašavaju Prijatelji životinja.

»Ubod medonosne pčele otrovan je i opasan za ljude koji su na njega alergični. Za razliku od njih, divlje solitarne pčele poznate su po miroljubivosti, a pri eventualnom ubodu solitarna pčela ne umire, već žalac izvuče van te kod njih nisu zabilježeni slučajevi alergijske reakcije«, upozoravaju.

»Pčelarstvo je namjerni masovni uzgoj pčela, što ne pridonosi bioraznolikosti, a tome ije mjesto u gradu Zagrebu koji treba biti moderan grad koji teži održivu razvoju«, navode u Udruzi.

Njihov je prijedlog da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje oprašivači vole, kao i broj sadnica i zelenih površina općenito. Tako bi se u Zagreb privukle divlje pčele i drugi oprašivači, što stvara raznolikost. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni