Prijatelji životinja: Mikročipiranje 80, a kazna 6 000 kuna

Prijatelji životinja: Mikročipiranje 80, a kazna 6 000 kuna

Prijatelji životinja pozvali lokalne zajednice i građane na ispunjenje svojih zakonskih obaveza

Aktivisti udruge Prijatelji životinja u utorak su na Trgu bana Jelačića izveli performans kojim su željeli skrenuti pozornost na to da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da do 30. lipnja 2018. svi gradovi i općine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Trometarskom uplatnicom koju su donijeli na Trg jasno su poručili svima da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne.

Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. godine. Otada brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja.

S obzirom na to da su savjesni gradovi i općine krenuli u sustavnu kontrolu, pozivali su se građani da radije plate veterinaru oko 80 kuna za mikročipiranje nego novčanu kaznu koja može iznositi i do 6.000 kuna, na koju se mogu pribrojiti sudski i drugi troškovi.

Kako se bliži vrijeme ljetnih godišnjih odmora, a u Hrvatskoj, nažalost, postoji trend povećanog napuštanja kućnih ljubimaca, Prijatelji životinja smatraju kako je 30. lipnja zapravo jako prikladan datum do kada se treba provesti kontrola mikročipiranja svih pasa. Izgubljen ili napušten mikročipirani pas može se brzo i lako vratiti skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljavanje.

Osim toga, prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka što je iskoristilo već više od 60 lokalnih zajednica. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni