Prijatelji životinja: Kaznena prijava čudesno “reanimirala” kokoš

Prijatelji životinja: Kaznena prijava čudesno “reanimirala” kokoš

(Foto: Ivan Gazedek /Facebook)

Neovisno je li životinja živa ili mrtva, mučenje životinje je kazneno djelo za koje treba odgovarati, smatraju u Udruzi

Nakon što je udruga Prijatelji životinja
najavila podizanje kaznene prijave vezano za kazneno djelo mučenja i ubijanja kokoši koje je prošle nedjelje počinio nogometaš Ivan Gazdek na utakmici NK Jelengrada i Jasenovca, plasirana je vijest da vlasnici kokoši sada tvrde da nije bilo tako. Unatoč prethodnom priznanju da su mrtvu kokoš pokupili nakon utakmice, kažu da se kokoš sama došetala tri dana nakon što ju je nogometaš šutirao nogom i dvaput bacio o tlo, drugi put daleko preko ograde.

»Iako bi svima bilo drago da je kokoš preživjela, zaista je neobično da nakon svima jasno viđenog iživljavanja i udarca kopačkom iz sve snage, kokoš, koja je teška tek nekoliko kilograma, nema baš nikakve ozljede, a njezino „uskrsnuće” dogodilo se tri dana nakon incidenta na utakmici i nakon najave kaznene prijave«, navode u Udruzi i dodaju da je mučenje životinja, neovisno je li kokoš mrtva ili živa, i dalje je kažnjivo zatvorom .
Iz Udruge ukazuju ponovno i na problem nereagiranja na nasilje prema životinjama, i to na javnome mjestu, jer je samo sudac na utakmici primjereno reagirao uputivši igraču crveni karton. U kaznenoj prijavi koju su uputili Općinskom državnom odvjetništvu naveli su da je nogometaš morao znati da tako jak udarac, koji bi ozlijedio i suigrača na utakmici, a kamoli ne malu životinju, može izazvati teške ozljede u vidu lomljenja kostiju i unutarnjih povreda, što može rezultirati smrću životinje u teškim mukama. Ipak, nije se zaustavljao i ustrajao je u završetku kaznenoga djela mučenja životinja nanijevši životinji nepotrebne boli i izloživši ju nepotrebnim patnjama.

Prijatelji životinja uputili su i dopis Hrvatskom nogometnom savezu i zatražili da HNS nedvosmisleno osudi i sankcionira ponašanje nogometaša Ivana Gazdeka, kao i izostanak adekvatne reakcije njegova kluba. Naime, NK Jelengrad ne samo da neće kazniti svojeg igrača nego je na svojem profilu na Facebooku objavio sramotnu izjavu kojom brani njegov nasilni čin nazivajući ga dobrim dečkom i uspoređujući njegovo šutiranje i bacanje bespomoćne životinje s međusobnim agresivnim sukobima sportaša na terenu koje opravdava kao nešto što je „razumljivo,opravdano,u žaru borbe”.

Prijatelji životinja smatraju da Klub potencira nasilje na sportskim terenima tvrdnjom da ljudi koji se ne bave sportom „ne razumiju pojam ‘vruča glava’”, iskazivanje razumijevanja za nasilno ponašanje svojeg igrača i za agresiju u sportu izazvalo je lavinu opravdanih negativnih komentara građana na FB-profilu kluba. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni