Prijatelji iz susjedstva

Prijatelji iz susjedstva

Mnoge od nas uz ove prekrasne stvorove vežu sjećanja koja sežu u najranije godine našeg djetinjstva. Tada se znalo govoriti “idemo hraniti jelene” pa im se do ograde nosio stari kruh…

Prije četrdesetak godina na ograđenom vodozaštitnom području onkraj prelijepoga Varaždinskog groblja nastanjen je prvi par jelena. Prva je bila sirotica, ostala bez majke, nazvana Darinka, a nakon nje došao je Ivek. Danas na toj površini od oko 50 hektara, okruženoj prepoznatljivom plavom ogradom, obitava gotovo isto toliko jedinki jelenske divljači.

Mnoge od nas uz ove prekrasne stvorove vežu sjećanja koja sežu u najranije godine našeg djetinjstva. Tada se znalo govoriti “idemo hraniti jelene” pa im se do ograde nosio stari kruh. Bili su nam, a i ostali, bliski baš poput prijatelja. Danas se ipak, iako dobronamjerna, takva praksa ne preporučuje zbog dobrobiti upravo samih jelena i košuta. Njih dohranjuju stručnjaci hranom koja im je u potpunosti prihvatljiva. No i dalje nam na poseban način ostaju blizu i zaokupljaju nam pažnju te mada su u gradu vuku nas na neko drugo mjesto.

Jelen – taj naš „kralj šume“ (lat. Cervus elaphus) skladne je i snažne tjelesne građe, elegantna je i predivna životinja plemenita držanja. Svakako pobuđuje poštovanje i izaziva divljenje. Gledajući jelene u našoj neposrednoj urbanoj blizini možda pronalazimo davno izgubljeni duh šume, slobode, neuhvatljivosti.

Stapanje s prirodom

Možda pak pronalazimo mir promatrajući ih kako spokojno pasu na toj travnatoj ravni. Ili se možda divimo njihovom besprijekornom stavu, sapetoj snazi i kruni rogovlja pogotovo u trenucima kada ih međusobno ukrste ili ih ponosno drže visoko gore. Pri zalascima sunca pod određenim kutom izgleda kao da rogovima dodiruju tu vatrenu kuglu koja kroz njih sipa svoju svjetlost. A izlasci i zalasci sunca nad šumom, nad livadom i ravnicom, neopisiv su prizor čije trenutke upravo jeleni čine savršenima ovjekovječujući ih svojom posebnošću.

Svakako nas stapaju s prirodom, našom majkom, iz čijeg smo okrilja potekli i za kojim se svjesno ili nesvjesno čeznemo vratiti. Pobuđuju u nama nekog više ili manje davno izgubljenog Bambija koji vedro, veselo, nesputano istražuje Život. Pozivaju nas da to iskreno, nevino i nježno točkasto stvorenjce njegujemo u sebi i da ne zaboravimo na međusobnu povezanost svega u krugu života.

Evo lijepog edukativnog panoa koji je napravljen i u suradnji s Varkom d.d. 30. 11. 2021. postavljen uz hranilište za jelene, onkraj javnog voćnjaka u Varaždinu, uz naš javni pčelinjak, a koji pruža zanimljiva i osnovna saznanja o ovim divnim bićima – našim prijateljima iz susjedstva. Neka bi bio lijepo obilježje njihovog i našeg doma. Oni nas čine bogatijima.

 

© Saša Zavrtnik

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni