Prigodna poštanska marku u povodu Olimpijskih igara

Prigodna poštanska marku u povodu Olimpijskih igara

Hrvatska pošta je u srijedu, 7. veljače u opticaj pustila prigodnu poštansku marku »Olimpijske zimske igre – Pjongčang 2018.« Autor poštanske marke je zagrebački dizajner Mario Petrak. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 5,80 kuna iznosi 150.000 primjeraka, a izdana je u arčiću od 9 maraka i sa jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

U povodu izdanja marke, otisnut je i promidžbeni letak u kojem se sportski koimentaotr Mićo Dušanović osvrnuo na predstojeće Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji:

Koreja – pa još i južna – ne asocira na Olimpijske zimske igre. Ali ipak, tako je. Najprije je izgubila bitku 2003. od Vancouvera, zatim je 2007. više glasova dobio Soči, no 2011. Pjongčang postao je član olimpijske obitelji. Trideset godina poslije Seula na Korejski poluotok ponovo stiže športski svijet – ovaj put toplije odjeven.

Nezamislive promjene dogodile su se u tih 30 godina. Nestalo je hladnog rata, rodile su se brojne nove države, naravno, promijenio se i šport. U Južnoj Koreji vidjet ćemo šest novih disciplina u petnaest zimskih športova. Ponovo će se rušiti rekordi u brojnosti i raznovrsnosti. U te dane mira i svečanosti športa, od 9. do 25. veljače 2018., čuvat će nas prijatelj zaštitnik – bijeli tigar Suhorang – maskota Igara. Sve će se održavati u radijusu od 30 km, a otvaranje Igara, njihovo zatvaranje i većinu snježnih športova ugostit će 43 703 žitelja Pjongčanga, gradića u korejskim „Alpama“. Dočekat će nas na 700 m nadmorske visine, gdje stanovnici ove zemlje najsretnije i najduže žive. Poklonit će nam svoj cvijet, kraljevsku azaleju, i pokazati svoju miljenicu – mandarinsku patku. Tu poruku života u harmoniji s prirodom i njenim stanovnicima ponijet će kući športaši ledenih športova i njihovi gosti.

Dušanović je na kraju izrazio nadu da će se crveno-bijeli kvadratići biti prepoznati na sportskim borilištima, a hrvatska poštanska olimpijska marka ponovo daje svoj doprinos ovom prazniku svjetskog športa. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni