Prigodna poštanska marka za veliku obljetnicu

Prigodna poštanska marka za veliku obljetnicu

U povodu 25 godina primitka Republike Hrvatske u UN

Hrvatska pošta izdat će 22. svibnja prigodnu poštansku marku povodom 25. obljetnice primitka Republike Hrvatske u Ujedinjene narode. Autorica poštanske marke tiskane u prigodi ove obljetnice je Iva Morožin, dizajnerica iz Zagreba. Naklada prigodnog izdanja iznosi 150 000 primjeraka, a motivi su crveni kvadratići kao simbol Republike Hrvatske i logotip Ujedinjenih naroda. Poštanska marka, čija je nominalna vrijednost 3,10 kuna, tiskana je u tzv. hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja. Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 22. i 23. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Prigodna poštanska marka 25 godina primitka RH u UN, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka mogu se pogledati i kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Dvadeset i pet godina prošlo je od ispunjenja najvažnijeg strateškog cilja Republike Hrvatske koji se u ranim devedesetima činio dalekim; od stjecanja neovisnosti i međunarodnopravnog priznanja te članstva u Ujedinjenim narodima kojim je Hrvatska, kao rezultat dugotrajnih i složenih diplomatskih napora, dobila konačnu potvrdu priznanja neovisnosti na globalnoj razini.

Hrvatska je u ova dva desetljeća obnašala neke od najvažnijih dužnosti te se posebno može istaknuti članstvo u Vijeću sigurnosti (SC) i Gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC). S obzirom na proteklo nacionalno iskustvo u poslijeratnoj izgradnji mira i obnovi institucija, Hrvatska je u dva mandata bila članicom Komisije za izgradnju mira (PBC) te kao kruna dokaza predanosti u promicanju i unapređenju ljudskih prava u listopadu 2016. postala članicom prestižnog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (HRC) što je rezultat prepoznatog angažmana u promicanju standarda ljudskih prava i u Hrvatskoj i u globalnoj areni.

U svojem vanjskopolitičkom djelovanju Republika Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda, nastavit će s angažmanom u daljnjem jačanju i učvršćivanju sustava UN-a te sudjelovanja i aktivnog doprinosa stvaranju politika u području održivog razvoja, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, jačanja multilateralizma i međunarodnog prava, klimatskih promjena, obnove postkonfliktnih država, kao i u suzbijanju prijetnji poput terorizma, nasilnog ekstremizma i kiberkriminala. Navedene su politike integrirane u UN-ovu Agendu 2030, platformu za održivi razvoj na kojoj Hrvatska predano radi kako bi omogućila svojim građanima bolju budućnost u sljedećim godinama što je dugoročan strateški cilj Republike Hrvatske. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni