Pridržavanje preporuka Nacionalnog stožera najbolja je zaštita od zaraze

Pridržavanje preporuka Nacionalnog stožera najbolja je zaštita od zaraze

(Foto: Vlada RH)

Nacionalni stožer Civilne zaštite u četvrtak održao je redovnu konferenciju za novinare na kojima je predstavio nove rigoroznije mjere za sprečavanje širenja zaraze novim koronavirusom COVID 19.

Od ponoći je na snazi odluka da se na 30 dana zatvore kafići, teretane, kina i kazališta, zabranjuje se rad svih trgovina, osim onih koji prodaju prehrambene i higijenske proizvode, a radit će i ljekarne, benzinske crpke, tržnice i pekarnice. Otkazuju se javni događaji i okupljanja. Stožer je donio i odluku o privremenoj zabrani prelaska svih graničnih prijelaza.

Načelnica kriznog Stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević je izvjestila kako je prema najnovijim podacima u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 99 osoba, a dosad je izliječeno pet osoba. Ukupno je testirano 1264 uzorka. Ocijenila je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj zasad vrlo dobra.

„S obzirom na novouvedene mjere, molim sve građane da ih se pridržavaju. To je zaista zaštita svih naših građana. Samo one će nam omogućiti da ovakva epidemiološka situacija i dalje ostane u Hrvatskoj“, poručila je Grba Bujević.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je rekla da svi bolesnici imaju blage simptome, a dva srednje teške, bez znakovitih pogoršanja ili vitalne ugroze. Naglasila je da je kod preminulog muškarca iz Istre brisom utvrđeno da je bio pozitivan na koronavirus, ali da će se tijekom dana medicinskim radnjama utvrditi je li osoba preminula upravo od koronavirusa ili nečeg drugog. Smatra da od strane medicinske struke nije bilo nikakvih propusta.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je istaknuo da je trenutno u samoizolaciji 12.519 osoba u Hrvatskoj, a 760 kontakata se intenzivno prati, dok je 79 osoba u karanteni i 18 vozača koji dnevno prelaze granicu. Složio se da je u Hrvatskoj i dalje povoljna epidemiološka situacija u odnosu na druge zemlje.

„Ako se pogleda brojka, u zadnjih 24 sata gotovo je 5000 novooboljelih u Italiji i gotovo 500 umrlih. U Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj gotovo 2000 novoobljelih u 24 sata. U Hrvatskoj još uvijek obuzdavamo situaciju. Nadzor nad kontaktima oboljelih nastojimo pojačati i time spriječiti da se bolest širi”, izjavio je Capak. Dodao je da je najvažnije da se smanje socijalni kontakti što je ključno za širenje bolesti, a drugi važan element je da se koliko god je moguće zaštite stariji građani iznad 65 godina i kronični bolesnici. U tom smislu Crveni križ angažira svoje volontere da dostave hranu i lijekove osobama o kojima nitko ne skrbi od članova obitelji.

Šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je cilj propisnih mjera da se maksimalno smanji mogućnost zaraze ljudi koronavirusom.

„Najbolja obrana od ovog virusa koja je učinkovita, a pokazalo se to i u Kini, je održavanje osobne higijene i izbjegavanje socijalnih kontakata“, rekao je Božinović.

Dodao je da se odluke Stožera koje su donesene na 30 dana mogu mijenjati u smislu da se zaoštre, a mogu biti i blaže, ovisno o tome kako će se zajednica odnositi prema njima. Na upit novinara osvrnuo se i na brigu o beskućnicima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima koji su posebno ugroženi u ovoj situaciji. Božinović je rekao da je uz poštivanje mjera epidemiološke službe osigurana njihova prehrana u pučkim kuhinjama, a u slučaju potrebe osigurat će se i njihov smještaj.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni