Pri kraju rekonstrukcija Francuskog paviljona

Pri kraju rekonstrukcija Francuskog paviljona

Za cijelog trajanja rekonstrukcije, koja je počela 2007. godine, poštivano  jeoriginalno arhitektonsko rješenje, s obzirom da se radi o zaštićenom spomeniku kulture pa je njegov vizualni identitet sačuvan do sitnih detalja

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je jutros još jednom obišao Francuski paviljon, čija je obnova u završnoj fazi te se očekuje da radovi završe do kraja ovog mjeseca. Radovi su potrajali malo duže od očekivanog, ali gradonačelnik kaže kako koji tjedan manje ili više ne znače ništa te da će područje oko Studentskog centra biti „zbigecano“ i ravnih površina „kao tava“ kako se nigdje ne bi zadržavala voda. Na upit novinara oko konačne namijene objekta Bandić je odgovorio kako će se o tome još odlučiti, ponovivši kako je njegova osobna želja da u njemu bude smješten Muzej tolerancije.

„Ukopno se bližimo svoti od 15 milijuna kuna, odnosno dva milijuna eura“

Do sada je uređeno je pročelje, postavljena su ulazna vrata, montirana vanjska i unutarnja rasvjeta paviljona, a u tijeku su radovi na restauratorskom ujednačavanju boje betonskih zidova interijera, elektro – radovi i drugi završni zahvati. Uređene su i okolne zelene površine sadnjom trave i tuja, te asfaltirane prometne površine unutar SC-a kao i parkiralište na predprostoru između SC-a i Savske ceste.

Francuski_pav_ulazKoordinator radova Mario Miljavac rekao je kako je uz paviljon uređeno više od 60 parkirališnih mjesta, ukupno je za uređenje okoliša potrošeno više od tri milijuna kuna, dok je vrijednost rekonstrukcije paviljona oko 10,5 milijuna kuna.  „Ukopno se bližimo svoti od 15 milijuna kuna, odnosno dva milijuna eura“, precizirao je. Ustvrdio je kako se za cijelog trajanja rekonstrukcije, koja je počela 2007. godine, poštivano originalno arhitektonsko rješenje, s obzirom da se radi o zaštićenom spomeniku kulture pa je njegov vizualni identitet sačuvan do sitnih detalja.

„Neka oči govore. Vidjet ćemo sve kad se za dva tjedna skinu ove ograde“, zaključio je gradonačelnik.

Sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović ponovio je gradonačelnikove riječi kako je projekt uređenja Francuskog paviljona koji je u sklopu SC-a, dokaz nove sinergije između Grada, SC-a, Sveučilišta i resornog ministarstva. „Mislim da smo na najboljem putu da revitaliziramo SC i ovaj dio grada i da će to biti nešto fenomenalno za naše studente“, ocijenio je Pavlović.

Najavio je kako je ovo samo uvod u jednu još ljepšu priču – onu o Europskoj univerzijadi kojoj će Zagreb biti domaćinom 2016. godine. Najavio je kako se zbog te manifestacije priprema se uređenje studentskih domova,  dok prema njegovim informacijama, Grad već radi na uređenu Doma sportova.

Podsjetimo, Francuski paviljon sagrađen je 1937. godine kao privremeni objekt za potrebe izložbe tadašnjeg  Zagrebačkog zbora, preteče današnjeg Zagrebačkog velesajma. (B. J. )

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni