Prgomet: Gradonačelnik laže i omalovažava HDZ, Skupštinu i građane

Prgomet: Gradonačelnik laže i omalovažava HDZ, Skupštinu i građane

Gradonačelnik Bandić je poslao poruku da će biti u Zagrebu, ali da neće prisustvovati online sjednici, a time je pokazao što misli o Skupštini, građanima i zastupnicima“, izjavio je Prgomet

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet u nedjelju je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici iznio argumente za održanje 33. sjednice Skupštine elektroničkim putem. Sjednica je zakazana za 7. svibnja, a Prgomet naglašava da je predložio elektroničku sjednicu jer se vodio čuvanjem zdravlja njezinih sudionika s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

„U Skupštini je veliki broj osoba koji spadaju u rizičnu skupinu, u kojoj sam i ja kao liječnik s obzirom da sam operirao pacijente koji su možda zaraženi koronavirusom, a u Skupštini je još šest liječnika zastupnika te i drugi zastupnici, koji nisu profesionalni političari, a normalno rade razne poslove i postoji rizik od zaraze. Također, još je petnaestak zastupnika koji su stariji od 65 godina, a neki od njih imaju kronične bolesti“, pojasnio je Prgomet.

Poručio je da bi zdravlje ljudi trebalo svima biti na prvom mjestu ističući da je to stav HDZ-a, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade. Spomenuo je da se u ovom trenutku online sjednice održavaju u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Bjelovaru, Zagrebačkoj županiji i drugdje, bez obzira je li na vlasti HDZ, SDP, HNS…

Nadalje, kad je riječ o online sjednici Prgomet je istaknuo da je vodio računa i o troškovima. Tvrdi da je neracionalno potrošiti stotinjak tisuća kuna na troškove sjednice uživo izvan gradske vijećnice s obzirom da se ne može održati u oštećenom prostoru. „Baciti u vjetar 100.000 kuna dok neki sugrađani zbog potresa nemaju krov nad glavom je neodgovorno i suludo“, kazao je Prgomet. Smatra da je bitno i sudjelovanje javnosti. Naime, osigurano je da zasjedanje sjednice Skupštine prenose četiri TV i jedna radio kuća, uz prijenos uživo kako bi svi zainteresirani građani imali uvid i u proces donošenja odluka.

Prgomet je rekao da je gradonačelnik Bandić bio suglasan s održavanjem online sjednice, a prošli tjedan s potpredsjednicom Stranke rada i solidarnosti i potpredsjednicom Gradske skupštine Anom Stavljenić-Rukavina dogovoreni su i etalji sjednice. No gradonačelnik Bandić je ipak odlučio da se sjednica održi uživo.

„Gradonačelnik Bandić je u subotu putem medija prozvao mene i optužio me da sabotiram održavanje sjednice uživo te se time pridružio zahtjevu SDP-a i oporbe. Iz kojih razloga, to je samo njemu poznato. Poslao je poruku da će biti u Zagrebu, ali da neće prisustvovati online sjednici, a time je pokazao što misli o Skupštini, građanima grada Zagreba i zastupnicima“, izjavio je Prgomet. Naglasio je da normalno u koalicijskim odnosima da ukoliko jedan koalicijski partner promijeni svoj stav o tome obavijesti drugog koalicijskog partnera te da zajednički traže rješenja, ali se to ne radi putem medija.

S obzirom da nije došlo do dogovora oko novog načina organiziranja sjednice zaključio je kako dogovor nije moguć i da je povjerenje između partnera na najnižoj mogućoj razini. Stoga je sukladno Poslovniku o radu Gradske Skupštine Grada Zagreba Prgomet odlučio i poduzeti određene korake.

Najavio je da će po završetku tiskovne konferencije potpisati ovlasti Ani Stavljenić-Rukavina kako bi s gradonačelnikom Bandićem organizirati sjednicu kada želi, gdje želi i s kojom većinom želi.

„S obzirom na očigledno nepovjerenje koje postoji među partnerima u ponedjeljak popodne ću na Predsjedništvu Gradskog odbora HDZ-a predložiti odluku o načinu suradnje na razini grada s partnerom koji omalovažava HDZ, koji omalovažava Skupštinu i njezine zastupnike, građane Zagreba, koji laže i dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Skupštine i grada Zagreba“, najavio je Prgomet.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni