Preventivnom pregledu madeža podvrgnulo se 1050 građana

Preventivnom pregledu madeža podvrgnulo se 1050 građana

Detektirano je 96 suspektnih zloćudnih tumora kože

(Foto: zagreb.hr)

Na SRC-u Bundek u subotu, 4. lipnja održana je javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom »Djeluj sada!«, a koju je organizirao Grad Zagreb u suradnji s partnerima.

Dvadeset liječnika specijalista s Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra »Sestre milosrdnice«, Referentnog centre za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb pregledavalo je građane tijekom cijelog dana.

Voditeljica javnozdravstveno – preventivnog projekta »Djeluj sada!« Mirela Šentija Knežević izvijestila je kako je na akciji preventivnih pregleda madeža bez uputnice i prethodne najave ukupno pregledano 1050 građana te je detektirano 96 suspektnih zloćudnih tumora kože. Od toga je 14 suspektnih melanoma i 82 suspektna nemelanomska zloćudna tumora kože.

Značaj preventivnih akcija

Šentija Knežević je ponovila kako se rak kože može pobijediti ako se otkrije na vrijeme. Ukazala je na važnost kontinuirane edukacije o načinima prepoznavanja tumora kože i važnosti samopregleda madeža ABCDE metodom, kao i informiranje o štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju.

Izaslanica gradonačelnika Romana Galić je naglasila kako je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma osvrnuvši se na to da veliki broj novo otkrivenih melanoma potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće kao i educirati građane o načinima i važnosti prevencije.

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC u sklopu akcije je za najmlađe organizirala edukativne radionice o prihvatljivom ponašanju na suncu. Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb je pokazalo kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni