Preventivni sistematski pregledi značajno pomažu u očuvanju zdravlja branitelja

Preventivni sistematski pregledi značajno pomažu u očuvanju zdravlja branitelja

„Zdravstveni sustav je bremenit što se tiče ljudskih resursa i opreme. Međutim, hrvatske bolnice ne samo da će obavljati preventivne preglede, nego će nadovezati dijagnostičke i terapijske postupke koji su inducirani iz preventivnih pregleda. Na dobrom smo tragu i jedino se branitelji moraju odazvati“, poručio je ministar Kujundžić

Ivana Vranješ

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak su potpisani sporazumi o suradnji na području Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018 godinu.

 Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin te ravnatelji općih županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara iz cijele Hrvatske. Ovim sporazumima se definiraju uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i način plaćanja usluga po svakoj pojedinoj županiji.

U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja za 2018 godinu za provedbu ove aktivnosti osigurano više od 21 milijun kuna, a tijekom 2018. godine planirano je osigurati preventivne sistematske preglede za oko 25 000 hrvatskih branitelja koji su u borbenom sektoru u obrani Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana kao i onih koji se nalaze u teškoj novčano-materijalnoj situaciji. Ovo je nastavak Programa koji se provodio i u 2017 godini, a koji je Vlada usvojila sukladno zaključcima i preprukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temelju pilot projekta provedenog u 2016. godini.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je naglasio kako otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi značajno pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno smanjujemo i ukupna financijska izdvajanja potrebna za liječenje najtežih bolesti.

„Program preventivnih sistematskih pregleda dio je Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, čije je donošenje prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja u sljedećem razdoblju. Donošenjem Strategije definirat ćemo konkretne ciljeve i mjere koje trebamo poduzeti, a koje bi trebale pridonijeti smanjenu stope pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, kroz osiguranje bolje dostupnosti i bolje kvalitete zdravstvenih usluga unutar postojećeg zdravstvenog sustava“, istaknuo je ministar Medved. Pozvao je branitelje da se odazovu na preventivne sistematske preglede i time aktivno sudjeluju u očuvanju vlastitog zdravlja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da su kroz pilot projekt kod hrvatskih branitelja nađene kardiovaskularne bolesti, 30 zloćudnih bolesti, šećerne i druge bolesti. No zahvaljujući što su te bolesti na vrijeme otkrivene bit će uspješno i liječene. Kujundžić je pozvao branitelje da se odazovu na preglede jer će manje poboljevati i manje će se morati liječiti.

„Zdravstveni sustav je bremenit što se tiče ljudskih resursa i opreme. Međutim, hrvatske bolnice ne samo da će obavljati preventivne preglede, nego će nadovezati dijagnostičke i terapijske postupke koji su inducirani iz preventivnih pregleda. Na dobrom smo tragu i jedino se branitelji moraju odazvati, a posao u bolnicama će biti kvalitetno napravljen“, poručio je Kujundžić.

Najčešće su kardiovaskularne bolesti, dijabetes te PTSP

 Ravnatelj KBC Zagreb Ante Čorušić je rekao kako su u KBC-u od svibnja do prosinca 2017 pozvali na preventivne preglede 1.517 hrvatskih branitelja na preglede, a odazvalo se njih 1375 što je 86,9 posto. Najčešće su dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti, dijabetes te PTSP.

„Ovaj sporazum znači nam puno u smislu dobre organizacije najveće državne bolnice, ali najviše koristi od toga imaju hrvatski branitelji“, poručio je Čorušić.

Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak je rekao da KBC ima ugovor o sistematskim pregledima za Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ima i ured za koordinaciju sistematskih pregleda.

„U 2017. smo odradili veliki posao više od 20-tak pregleda dnevno, uključujući i rad subotom. Nadam se da su branitelji zadovoljni, iskordinirali smo da ne čekaju predugo na preglede. Uz opću patologiju koja ide s dobi s ovim načinom života kronično-degenerativne promjene, bolesti zglobova, bolesti kralježnice, braniteljima su otkrivene psiho traume, te nešto manje posljedica ranjavanja u Domovinskom ratu. Branitelji dobivaju usluge psihijatra, ortopeda, internista“, rekao je Zovak.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac je rekla da ova bolnica kontinuirano pomaže hrvatskim braniteljima, a počela je i prije nego što se uključilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

„Branitelji redovito dolaze na preglede što je važno da smo otrili koronične i zločudne bolesti. U jutarnjim satima branitelji obave preglede, dobiju dijagnozu i preporuke vezano za daljnje liječenje. Najčešće imaju kardiovaskularne bolesti, zloćudne bolesti i PTSP. Branitelji dobiiju usluge specijalista, ali i psihologa i psihijatra ako je potrebno“, rekla je doktorica Bosanac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni