Preventivni pregledi u povodu Svjetskog dana hipertenzije

Preventivni pregledi u povodu Svjetskog dana hipertenzije

(Foto: Steve Buissinne / Pixabay)

U povodu Svjetskog dana hipertenzije stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ će u četvrtak, 19. svibnja od 9 do 12 sati građanima omogućiti besplatno mjerenje tlaka, mjerenje razine GUK-a (glukoze u krvi), kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Ovim javnozdrvstvenim aktivnostima obilježava se Svjetski dan hipertenzije, 17. svibnja koji je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije, a riječ je o tradiciji koja se održava još od 2005. godine.

Svi zainteresirani, pozvani su da u navedeno vrijeme dođu na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Građani će imati priliku obaviti osnovne preventivne pretrage, zahvaljujući kojima će moći prevenirati bolesti opasne po zdravlje pojedinih organskih sustava, kao i cijelog organizma. Dobit će i smjernice za daljnje pretrage na koje ih njihov odabrani liječnik obiteljske medicine treba uputiti.

“Tihi ubojica”

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije jest osvijestiti populaciju o ovoj vrlo učestaloj bolesti, kao i rizicima koje ona sa sobom donosi, ali i načinima njene prevencije. Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja označava povišeni krvni tlak, a nazivaju je još i „tihim ubojicom“ jer godinama može egzistirati bez pokazivanja ozbiljnijih simptoma. Vrlo često, tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, a najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnog tlaka.

Bolesnici s povišenim krvnim tlakom ponekad osjećaju neke od simptoma, kao što su bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida, kao i mnoge druge tegobe.

Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni