Preventivna mamografija na Međunarodni dan narcisa

Preventivna mamografija na Međunarodni dan narcisa

Međunarodni dan narcisa – posvećen oboljelima od raka dojke obilježen je u subotu na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati humanitarnom prodajnom narcisa. Upravo je cvijet narcis, čijom se prodajom prikupljao novac za rano otkrivanje raka dojke, odabran kao simbol nade i novog života.

Zainteresirane žene mogle su se informirati i educirati o važnosti rane dijagnostike raka dojke te obaviti mamografski pregled u vozilu Nastavnog zavoda s mobilnim mamografom.

Akcija je održana u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstva uz suradnju NZJZ-a „Dr Andrija Štampar“.

Akciji su se pridružili i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet koji je poručio da će Grad i dalje podupirati akcije usmjerene prema prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Sudjelovale su i udruge Nismo same, P.I.N.K. Life i Europa Donna, također organizirale humanitarnu prodaju narcisa.

Program su obogatili i Dječji vrtić Siget donatorskom prodajom svojih cvjetnih radova te Centar za rehabilitaciju Silver kroz sudjelovanje socijalizatora sa štencima te volontera centra s terapijskim psima.

Treći uzročnik smrtnosti u žena

Iz Grada su poručili da je po pojavnosti i smrtnosti rak dojke već duže vrijeme na samom vrhu. Bolest se češće pojavljuje u žena iznad 50 godina, no mogu oboljeti i znatno mlađe, ali oko 1 % oboljelih čine i muškarci.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2018. u Zagrebu je zabilježeno 732 novooboljele žene, a u Hrvatskih njih 2.845. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu su u 2020. od raka dojke umrle 152 žene, a u RH 722. Iako taj broj u posljednjih pet godina kontinuirano pada, rak dojke je 3. uzročnik smrtnosti u žena.

Organizatori akcije, predvođeni Gradom Zagrebom i NZJZ „Dr. Andrija Štampar te Hrvatskom ligom protiv raka, 26. put, nakon dvije godine pauze (pandemija) pozivaju što veći broj žena da se uključe u Program preventivne mobilne mamografije koji je, među prvima u Hrvatskoj započeo 2004. Zahvaljujući ovom programu otada pregledano više od 51.880 žena (za više od 40 % njih to je ujedno i prvi pregled).

U Zagrebu djeluje 15 mamografskih jedinica

Pregled se obavlja i u mobilnoj i u stacionarnoj mamografskoj jedinici Nastavnog zavoda, a nabavom jednog od najsuvremenijih digitalnih uređaja, kao i novog mamografskog vozila, osigurani su najviši standardi provođenja programa probira sukladno svim europskim smjernicama.

Grad sudjeluje i u provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je namijenjen ženama u dobi 50-69 godine života. U Zagrebu djeluje 15 mamografskih jedinica. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni