Preventivna kontrola pluća za pušače

Preventivna kontrola pluća za pušače

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suorganizaciji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava pokreće program Ranog otkrivanja pušačkih bolesti dišnog sustava (KOPB i rak pluća). Program je pokrenut u povodu Hrvatskog dana nepušenja i namijenjen je pušačima i bivšim pušačima starijima od 40 godina.

Cilj programa je raznim dijagnostičkim postupcima što ranije otkriti početne promjene plućne ventilacije, kao i radiološke promjene na plućima koje zahtijevaju dopunsku radiološku obradu prsnog koša, a kako bi na vrijeme bile poduzete odgovarajuće terapijske mjere. Među metodama koje se koriste su ispitivanje plućne funkcije, plinska analiza krvi, RTG pluća i srca, LDCT toraksa…

Program Ranog otkrivanja pušačkih bolesti dišnog sustava započinje simbolično je započeo na Hrvatski dan nepušenja, u srijedu 2. ožujka 2022. kako bi se skrenula pozornost javnosti na štetnost duhanskog dima po zdravlje. Program je besplatan za građane grada Zagreba i za isti nije potrebno imati uputnicu.

Svi zainteresirani, stariji od 40 godina, mogu se predbilježiti za pregled na broj telefona 098/420 067 ili e- mail adresu: prevencija@plucna.hr. Potrebno je navesti ime i prezime i godinu rođenja. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni