Preventivna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala 2022.”

Preventivna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala 2022.”

Pozivaju se vozači da u posljednjem tjednu travnja sa svojim motociklima pristupe besplatnoj kontroli tehničke ispravnosti u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled u Republici Hrvatskoj.

Tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa, ističu u Hrvatskom autoklubu.

Akcija »Dani tehničke ispravnosti motocikala« koja će se održati od 25. do 30. travnja 2022. provodi se pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske. Prvenstveno je usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda motocikala u stanicama za tehničke preglede. Namjera je da se vozače potakne na preventivno kontroliranje ispravnosti vlastitog motocikla kako bi sigurno sudjelovali u prometu.

Prilikom pregleda provjeravat će se tehničko stanje motocikla ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije. Cilj je isključivo preventivni, a pregled se obavlja besplatno za sve vlasnike motocikala, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihov motocikl pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

»Motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije, posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama te je stoga ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila«, navode u MUP-u.

Dodaju kako besplatni pregled motocikala u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeti su motocikli koji u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Naglašavaju i da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čije se motocikle utvrdi da su tehnički neispravni, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni