„Prevareni su i radnici RIZ-a i branitelji!“

„Prevareni su i radnici RIZ-a i branitelji!“

„Ovdje su s nama i branitelji jer se radi o pljački. Reklo im se da dionica vrijedi 3 700 kuna, a zapravo vrijedi 300, 400 kuna. Branitelji su prevareni, kao i RIZ-ovci. Osim toga, naše su dionice predmet sudskog spora u kojem smo tražili da one ne mogu biti dane nikome“, rekla je Glokević.

Gotovo svi radnici RIZ Odašiljača i njihovi sindikalni predstavnici okupili su se danas na prosvjedu ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu. Povod ovog prosvjeda bila je odluka o podjeli dionica ove tvrtke hrvatskim ratnim vojnim invalidima, unatoč činjenici kako su dionice predmet sudskog spora između radnika i države.

Glokevic-marina“Ako naši inženjeri znaju prodati opremu u Japan i Južnu Koreju, onda valjda znaju upravljati s tvrtkom”, objasnila je Glokević

„Situacija je takva da mi već gotovo 20.-ti put prosvjedujemo u borbi za opstanak naše firme. Želimo naše novce, 118 milijuna kuna s kamatama koje nam duguje Ministarstvo financija. Druga stvar je vlasništvo. Mi želimo dionice koje smo trebali dobiti 2008. godine. Naše su dionice počeli dijeliti Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i do sada su podijelili 11 000 dionica na način da ih daju hrvatskim ratnim vojnim invalidima. To je jedan perfidan način da naše dionice dođu u ruke raznih mafijaša, pojedinaca i kvazi-menadžera. Ti su branitelji siromašna populacija i oni nas zovu da bi prodali te dionice. Menadžeri i mafijaši jedva čekaju da dođu do 25 posto dionica i da krenu u preuzimanje tvrtke kako bi došli do nekretnina, a tvrtka neka ode u likvidaciju“, pojasnila je razloge još jednog prosvjeda radnika RIZ-a Marina Glokević, glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske u RIZ-u.

Uz radnike RIZ-a na prosvjedu i branitelji

Glokević je istaknula kako RIZ odlično posluje te da su u tvrtku došli poslovni partneri iz Japana i Južne Koreje kako bi preuzeli skupocjenu opremu. „Mi smo krenuli na svjetsko tržište i ugovorili smo prodaju preko 50 milijuna kuna opreme. Ako naši inženjeri znaju prodati opremu u Japan i Južnu Koreju, onda valjda znaju upravljati s tvrtkom“, objasnila je Glokević. Sindikalna povjerenica ogorčena je na SDP i na to kako vladajući nemaju sluha za radnike i njihove probleme. Dotaknula se i Zakona o upravljanju državnom imovinom i činjenice kako se tim zakonom ograničava radničko dioničarstvo na svega 25 posto. „Ovdje su s nama i branitelji jer se radi o pljački. Reklo im se da dionica vrijedi 3 700 kuna, a zapravo vrijedi 300, 400 kuna. Branitelji su prevareni, kao i RIZ-ovci. Osim toga, naše su dionice predmet sudskog spora u kojem smo tražili da one ne mogu biti dane nikome“, rekla je Glokević.

Radnici i sindikati u RIZ-u posebno su ogorčeni na Mladena Pejnovića, predstojnika DUUDI-ja, a na ovom prosvjedu tražili su njegovu smjenu. „On je 23. svibnja na sjednici Upravnog vijeća CERP-a izjavio našim braniteljima kako će nam dati RIZ za jednu kunu, ali nekretnine neće dati. „Gdje to u zakonu postoji da se mogu izdvojiti nekretnine, koje su imovina društva?“, pita se Glokević. Sindikalna čelnica posebno je istaknula kako je RIZ jedna od rijetkih izvoznih tvrtki u Hrvatskoj, koja posluje s dobitkom i kako je prošle godine tvrtka uplatila oko 30 milijuna kuna državi kao porez na dobit. (V. Vukoje.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni