Pretučen novinar Željko Peratović, HND traži da takvi napadi postanu kazneno djelo

Pretučen novinar Željko Peratović, HND traži da takvi napadi postanu kazneno djelo

Napadači su Peratoviću rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali novinar tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“

Istraživački novinar Željko Peratović pretučen je u četvrtak u svom domu u Luci Pokupskoj kraj Karlovca. Napale su ga tri osobe, koje su došle automobilom na njegovo imanje, a Peratoviću je nakon napada ukazana pomoć u karlovačkoj bolnici. Dobio je više udaraca u glavu, a razbijena mu je i arkada.

Hrvatsko novinarsko društvo traži da napadi na novinare i prijetnje u vezi s njihovim poslom napokon postanu kazneno djelo.

„HND najoštrije osuđuje fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu. Ovo nije prvi fizički napad na kolegu Peratovića zbog njegovih istraživanja i pisanja. Ovoga puta napadači su mu rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali Peratović tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“. Taj je otkaz nedavno pravomoćnom sudskom odlukom proglašen nezakonitim“, stoji u priopćenju.

U HND-u upozoravaju kako su napadi na novinari postali sve učestaliji.

U utorak, 26. svibnja, novinar Nove TV Domagoj Mikić fizički je napadnut dok je u Puli radio svoj posao. Na kolegu Mikića nasrnuo je Davor Pentek kojega je kolega Mikić zamolio za izjavu u sklopu teme što je radio po nalogu urednika a vezano za navodnu prevaru za koju gospodina Penteka optužuje više ljudi s kojima je poslovao.

„Napadač je kolegu Mikića, prijeteći mu, uhvatio za ruku a potom mu i zaprijetio prstom. Ovome napadu svjedočilo je više građana jer se dogodio na javnoj površini, a postoji i video snimka“, priopćavaju iz HND-a.

Dan prije te prijetnje kolegi Mikiću, u noći između 24. i 25. svibnja, slobodni novinar Domagoj Margetić u poštanskom sandučiću svoga zagrebačkoga stana pronašao je omču za vješanje napravljenu od špage, a uz omču i jedan o dokumenata o Aferi Hypo koji su mu u prosincu prošle godine ukradeni prilikom provale u stan. O tome postoji policijski zapisnik o očevidu.

Domagoja Margetića još uvijek 11. kolovoza prošle godine pretukla je još uvijek nepoznata osoba protiv koje je policija podnijela prijavu zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih povreda u pokušaju, koje tri dana potom Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon, saslušanja i pregleda policijskih izvještaja, prekvalificira u kazneno djelo ubojstva u pokušaju a Margetić dobiva policijsku zaštitu.

„Ovo je, nažalost, samo nastavak učestalih prijetnji i napada na novinare u vezi s obavljanjem njihova posla. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne organe i institucije da u najvećoj mogućoj mjeri zaštite novinare pri obavljanju posla te traži da se zakonskim izmjenama svaki dokazani napad na novinare ili prijetnja u vezi s njihovim poslom tretira kao kazneno djelo“, zaključuje se u priopćenju. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni