Preseljenje 45 pacijenata iz bolnice u Bistri

Preseljenje 45 pacijenata iz bolnice u Bistri

(Foto: Zagrebačka županija)

Dijelove bolnice potrebno je sanirati pa njeni štićenici sele u SB Naftalan

Među gotovo 2000 objekata koji su oštećeni u petrinjskom potresu je i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra, čijih će 45 pacijenata biti premješteno u Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

„Premještaj pacijenata već je krenuo, a do kraja dana u Naftalanu će ih biti 35, dok će se preostalih 10 preseliti već sutra“, rekao je danas Renato Mittermayer, ravnatelj SB Bistra. Nadodao je da će zahtjevniji pacijenti koji trebaju kisik ostaju u bolnici, ali će ih premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili kao najsigurnije.

Premještaj djece napravljen je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom jer su statičari ocijenili kako pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni.

Inače, vatrogasci su bespilotnim letjelicama snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima su postavljene skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.

„Kada bolnica bude u potpunosti sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente“, pojasnio je ravnatelj te nadodao kako uz pacijente u SB Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su djeca naviknula, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju.

Inače, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u RH, a smještena je u dvorcu Oršić iz 18. st i trenutno ima 103 pacijenta.

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, s vlastitim proračunskim prihodima nije u mogućnosti realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele RH. Upravo iz tog razloga s resornim ministarstvom radi se na iznalaženju rješenja za izgradnju nove bolnice. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni