Prepoznajmo glaukom – zaustavimo kradljivca vida

Prepoznajmo glaukom – zaustavimo kradljivca vida

Javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane održat će se 12. i 13. ožujka 2014., u Centru Kaptol. Svi koji pristupe mjerenju očnog tlaka dobit će potvrdu o rezultatu mjerenja te uputu liječnika oftalmologa

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te u okviru Projekta „Zagreb- zdravi grad“, Grad Zagreb, Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Hrvatsko oftalmološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora organiziraju obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma pod nazivom „Prepoznajmo glaukom – zaustavimo kradljivca vida“.

U okviru obilježavanja održat će se javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane, 12. i 13. ožujka 2014., od 10,00 do 18,00 sati, u Centru Kaptol, II kat. Svi građani koji pristupe mjerenju očnog tlaka dobit će potvrdu o rezultatu mjerenja te uputu liječnika oftalmologa.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana glaukoma je širenje znanja i svijesti o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida, a s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba.

Akciju podržavaju i brojne poznate osobe koje na taj način djeluju kao promicatelji znanja o glaukomu i važnosti rane dijagnostike glaukoma, a pridružit će se građanima i liječnicima u akciji mjerenja očnog tlaka u četvrtak, 13. ožujka 2014. u 12,00 sati u Centru Kaptol, II kat: Boris Buzančić, Ivica Zadro, Špiro Guberina, Tomislav Bralić, Bojana Gregorić Vejzović, Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Monika Mihajlović, Stojko Vranković, Zrinko Tutić, Rajko Dujmić , Goran Navojec i drugi.

Prema riječima pročelnice Ureda za zdravstvo Mirne Šitum radi se o podmukloj bolesti jer oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa su redoviti oftalmološki pregledi s mjerenjem intraokularnog tlaka od izrazite važnosti. U svijetu je oko 4,5 milijuna oboljelih od glaukoma, a procjenjuje se da će 2020. taj broj narasti na 11,2 milijuna.  (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni