Preostala su još samo tri dana istraživanja i širenja znanja na Festivalu znanosti

Preostala su još samo tri dana istraživanja i širenja znanja na Festivalu znanosti

Ako još niste posjetili Festival znanosti, koji se ove godine bavi Suncem, još nije kasno. Provjerili smo što još možete naučiti i istražiti u našim znanstvenim krugovima

Ovogodišnji Festival znanosti, uz središnju temu Sunce od ponedjeljka se održava u 18 hrvatskih gradova. Iako manifestacija završava u subotu provjerili smo kojim još zanimljivostima možete prisustvovati. Čeka nas još mnoštvo radionica, predavanja, filmova i znanstvenog druženja za najmlađe, ali i one nešto starije.

Većina događanja odvija se u Tehničkom muzeju koji ove godine obilježava obljetnicu 400 godina izdavanja knjige Machinae novae (Nove naprave) Fausta Vrančića, našeg prvog hrvatskog inženjera. Radi se o jednom od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. U njemu je znanstvenik opisao 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih konstrukcija uz 49 bakropisa velikog formata s komentarima na latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku. Posjetitelji na aktualnoj izložbi mogu vidjeti 32 crteža iz knjige, te 10 maketa konstruiranih prema Faustovim nacrtima koje je Muzej otkupom pribavio u svoj fundus.

Izložba Sunca trak prikazuje odraze Sunca u gradskim ambijentima te prirodi, autora Gorana Kovačevića. Kroz izloške možemo vidjeti posvuda Sunca trak i Sunca trag, no samo Sunce tek tračkom možemo vidjeti na posljednjoj fotografiji izložbe.

O tome kako na Zemlju, komunikacije te električnu mrežu, utječe stanje Zemlji bliskog svemirskog okoliša, a prije svega sunčeve aktivnosti, govore tri kratka filma koja je izradila Nacionalna agencija za oceane i atmosferu koji se mogu pogledati svakog dana u Tehničkom muzeju.

U petak će se na kratkoj prezentaciji objasniti što se sve može vidjeti uz pomoć specijaliziranog solarnog teleskopa poput pjega, protuberanca i filamenta, a zatim će se Sunce moći opažati „uživo“ kroz teleskop postavljen u dvorištu Muzeja.

Od 13 sati odvijat će se radionica s temom tradicionalnog znanja o uporabi prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla s područja krajnjeg juga Hrvatske. Cijeli niz boja može se dobiti iz navedenih prirodnih izvora u svrhu bojanja platna, predmeta te za bojanje kože ili kose.

festival znanosti 2

U prezentaciji pokretnoga ekološkog laboratorija za mjerenja kvalitete zraka tvrtke Dvokut ECRO pokušat će se prepoznati čestice u zraku te eventualna njegova onečišćenja, a u interesantnoj radionici demonstrirat će se kako solarna energija pokreće auto načinjen od Lego kockica, ventilator od Lego kockica ili reklamu na ulici.

Što definira interakciju sunčevog vjetra sa Zemljom i drugim planetima? Što su to geomagnetske oluje, prirodne nepogode u rangu uragana ili tsunamija? Takve i još mnoge druge informacije možete saznati sutra od 18.30 sati na predavanju Interakcija Sunčeva vjetra i Zemlje – nove spoznaje, Dalibora Paara.

Bogat program i zadnjeg dana festivala

Ništa manje zanimljiva događanja čekaju nas i u subotu, kada će se od 12 do 14 sati, pokazati princip elektrokemijskog članka, zatim će se slagati baterija gdje je elektrolit voće. Prvo će se mjeriti napon na limunu, naranči i voću po izboru, a nakon spajanja tri baterije u seriju mjerit će se napon za svaku njihovu kombinaciju.

O raketama i svemirskim brodovima govorit će Ante Radonić, voditelj planetarija s odjelom astronautike u Tehničkom muzeju, nakon čega će se promatrati nebeski svijet iz tamne kupove planetarija.

Na još jednoj radionici, od 13 sati, sastavit će se SOLARbotics, mali roboti koji nalikuju živim bićima. Cilj je koristiti najmanji mogući broj elektroničkih komponenti i reciklirati elektronički otpad. Ova radionica uvodi u osnove robotike i elektronike te poručuje da robotika nije nešto „svemirsko“ već da je samo potrebno nešto dijelova i dosta mašte.

Predavanjem Na sreću, Sunce je od vodika, a ne od željeza (20 h) prikazat će se temelji spektroskopske analize Sunčeve svjetlosti i temelji atomske fizike koji su doveli do spoznaje o Sunčevoj stvarnosti: kemijskom sastavu, stanju atmosfere i fizičkom stanju unutrašnjosti.

Osim što je Sunce temelj i izvor energije za skoro sva bića na Zemlji, ono u današnje moderno doba predstavlja i određenu opasnost. Naime, poznato je da određene pojave na Suncu mogu utjecati na Zemljin bliski svemirski okoliš i atmosferu s posljedicama na ljude i njihove djelatnosti poput otkazivanja satelita, GPS-a i električne mreže. To je ujedno i razlog da se Sunce u posljednjih nekoliko desetljeća intenzivno istražuje. U predavanju od 17:15 predstavit će se opće karakteristike Sunca i neke pojave vezane za njegovu aktivnost kao primjerice Sunčevi bljeskovi i koronalni izbačaji mase koji mogu utjecati na ljude i njihovu tehnologiju.

Detaljan program u svim gradovima održavanja provjerite na linku. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni