Preminuo Zvonko Benčić, umirovljeni profesor zagrebačkog FER-a

Preminuo Zvonko Benčić, umirovljeni profesor zagrebačkog FER-a

(Foto: www.sveopoduzetnistvu.com)

Prof. dr. Zvonko Benčić, umirovljeni profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, preminuo je u utorak, 21. rujna 2021. godine, u 82. godini života.

»Prof. Benčić dao je izniman doprinos u razvoju područja učinske elektronike. Trajno sjećanje na njega bit će samo dio zahvalnosti za sve što je učinio za Fakultet«, stoji u objavi Fakulteta.

Posljednji ispraćaj profesora Benčića bit će u petak, 24. rujna 2021. godine, u 10.50 sati na groblju Mirogoj.

Dr. sc. Zvonko Benčić, redoviti profesor u trajnom zvanju rođen je u Senju 23. 4. 1940. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu 1963. te magistrirao na Prirodoslovno‑matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Fizika čvrstog stanja, 1969. godine. Doktorirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1988. godine.

Za znanstvenog asistenta izabran je 1978., a za redovitoga profesora u trajnom zvanju 2002. godine. Od 1962. do 1994. radio je na Elektrotehničkom institutu Rade Končar u Zagrebu, a od 1994. do 2011. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Sudjelovao je na mnogim znanstvenim projektima, kao i projektima za potrebe gospodarstva. Pod njegovim vodstvom razvijeno je i izrađeno više od 800 prototipova uređaja učinske elektronike.

Benčić je držao je nastavu iz područja učinske elektronike na više fakulteta i tehničkih viših škola. Autor je osam skripti te autor i suautor više od 60 znanstvenih radova. Napisao je oko 50 eseja iz područja tehnike i hrvatskoga jezika. Bio je urednik više od 100 knjiga, većinom sveučilišnih udžbenika.

Bio je član Hrvatske akademije tehničkih znanosti (član emeritus, tajnik Odjela za elektrotehniku i elektroniku u jednom mandatu) od 1992. do 2014. Također, bio je član Upravnog odbora Elektrotehničkog društva Zagreb i međunarodnog društva The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) (Senior Member). Jedan je od osnivača Hrvatskog društva za sustave CROSS. Od 2012. je vodio simpozije  “Povijest i filozofija tehnike” koji su se održavali jednom godišnje te uređivao prateće zbornike radova. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni