Preminuo Zvonimir Milčec

Preminuo Zvonimir Milčec

Za svoj je novinarski rad nagrađen je novinarskom Nagradom za životno djelo Otokar Keršovani 2009. godine. Dobio je i književne nagrade Grigor Vitez 1976. godine i Mlado pokoljenje 1977. godine te Nagradu grada Zagreba 1994. godine

U Zagrebu je 17. travnja 2014. u 76. godini preminuo Zvonimir Milčec, poznati hrvatski književnik i novinar. Milčec je završio srednju Grafičku školu u Zagrebu, a u Beogradu je završio novinarsku školu. Cijeli radni vijek je radio kao profesionalni novinar, reporter, kolumnist, a u jednom je periodu bio i pomoćnik glavnog urednika Večernjeg lista. Upravo je uz taj dnevni list bio najviše vezan, a kraće je vrijeme bio kolumnist u Jutarnjem listu te glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg.

Za svoj je novinarski rad nagrađen novinarskom Nagradom za životno djelo Otokar Keršovani 2009. godine. Dobio je i književne nagrade Grigor Vitez 1976. godine i Mlado pokoljenje 1977. godine te Nagradu grada Zagreba 1994. godine. Poznati je pisac za djecu, a najpoznatiji su njegovi romani Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa. Njegove su knjige prevođene na engleskom, njemačkom, poljskom i ruskom jeziku, a neke od njih su bile predlošci za televizijske dokumentarne serije i igrane filmove.

Bio je jedan od inicijatora podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici te je sudjelovao u inicijativi postavljanja spomenika Augustu Šenoi u Vlaškoj ulici. Založio se i za povratak spomenika banu Josipu Jelačiću 1990. godine na glavni zagrebački trg. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni