Preminuo Zvonimir Balog

Preminuo Zvonimir Balog

Balog se smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije. On je najnagrađivaniji hrvatski dječji pisac, a njegovi su tekstovi prevedeni na devetnaest svjetskih jezika. Neka od njegovih djela su: „Knjiga sedmorice“, „Zlatna knjiga svjetske poezije za djecu“, „Bijesne gliste“, „Bonton: kako da ne postanem klipan – ica u 100 lekcijica“, „Ja magarac“.

Pisac i utemeljitelj suvremene hrvatske dječje poezije Zvonimir Balog preminuo je jučer u 82. godini života.

Balog je rođen 1932. godine u Svetom Petru Čvrstcu kraj Križevaca, a Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju završio je u Zagrebu. Balog je radio kao dekorater, nastavnik, predavao je na Pedagoškoj akademiji, bio je televizijski urednik i urednik časopisa. No, ipak najpoznatiji je kao pisac knjiga za djecu i odrasle.

Balog se smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije. On je najnagrađivaniji hrvatski dječji pisac, a njegovi su tekstovi prevedeni na devetnaest svjetskih jezika. Neka od njegovih djela su: „Knjiga sedmorice“, „Zlatna knjiga svjetske poezije za djecu“, „Bijesne gliste“, „Bonton: kako da ne postanem klipan – ica u 100 lekcijica“, „Ja magarac“, „Kako sam došao na svijet“, „Nevidljiva Iva“, „Što rade životinje?“, „Veseli zemljopis: hrvatske rijeke, planine i otoci“, „Konj spava u cipelama“.

Balog je višestruki dobitnik nagrade “Grigor Vitez” i nagrade “Ivana Brlić-Mažuranić”, dobitnik je Goranove plaketu i povelje ‘Visoka žuta žita’ za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti 2003. godine na 14. Pjesničkim susretima u Drenovcima.

(zg-magazin; Foto:www.nacional.hr)