Preminuo vrsni hrvatski bariton Josip Lešaja

Preminuo vrsni hrvatski bariton Josip Lešaja

(Josip Lešaja u operi Thérèse Julesa Masseneta 1989. godine / Foto: Youtube, snimka zaslona)

Preminuo je vrsni hrvatski bariton Josip Lešaja, objavilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Kako doznajemo, Lešaja je tragično preminuo u petak, 18. listopada 2019. u 69. godini života.

»Iznimno smo potreseni viješću da nas je napustio naš dugogodišnji član, vrsni bariton, povjesničar umjetnosti, predani defektolog, sjajan turistički vodič te prije svega fantastičan čovjek, gospodin Josip Lešaja. Tužna je ovo prigoda u kojoj se uz nevjericu treba prisjetiti svih njegovih ljudskih i profesionalnih kvaliteta, iznimnog obrazovanja, silnih talenata, velike otvorenosti i srdačnosti te uvijek prisutnoga osmijeha«, stoji u objavi HDGU-a.

Josip Lešaja je rođen na Korčuli 22. 4. 1951. godine. Pjevanje je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je član Mariborske opere, Komorne opere u Beču i Opere HNK u Zagrebu te stalni gost Ljubljanske opere. Nastupao je u mnogim europskim zemljama. Umjetnik iznimne kulture i velike muzikalnosti, cjelovita glazbeno-scenska osobnost, ostvario je više od 50 opernih uloga u rasponu od Händela do djela suvremenih autora, u kojima se osobito ističe. Tako je praizveo Lirsku scenu Natka Devčića, Crne pjesme za bariton i 13 gudača Stanka Horvata, tumačio glavne uloge u praizvedbama opera Igora Kuljerića Richard III. i Rubena Radice Prazor.

Bio je profinjen interpret vokalnih ciklusa, a nerijetko je nastupao i kao iznimno nadaren glumac.

»Svi koji su ga slušali i gledali na pozornici ostajali bi zadivljeni njegovim vokalnim i scenskim sposobnostima«, ističu u Društvu.

Polaganje urne pokojnika obavit će se u krugu najuže obitelji, a sveta misa zadušnica služit će se u petak, 25. 10. 2019. s početkom u 18.30 sati u crvki sv. Kvirina (Pantovčak). (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni