Preminuo suosnivač “Ferala” Predrag Lucić

Preminuo suosnivač “Ferala” Predrag Lucić

(P. Lucić 2013. godine / Foto: Štefica Galić – Wikipedija)

Nakon teške bolesti u Splitu je jutros umro novinar, pisac i redatelj te suosnivač Feral Tribunea Predrag Lucić.

Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1985. godine počeo je suradnju s Feralom, koji je u to vrijeme bio još samo satirični podlistak Nedjeljne Dalmacije. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral Tribune i pokreće ga kao samostalnu novinu, kojoj je u prvim brojevima bio glavni i odgovorni urednik. Feral Tribune proglašen je najboljim satiričnim listom na svijetu, a dobiio je više inozemnih nagrada nego kompletno hrvatsko novinarstvo u svojoj povijesti.

Od 1988. do 2008. stalni je autor Ferala, a nakon njegova gašenja, Lucić je prešao u Novi list u kojem je pisao dnevnu kolumnu »Trafika Predraga Lucića«.

Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a. Objavio je »Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti« u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu »Haiku haiku jebem ti maiku« 2003., knjigu lirike »Ljubavnici iz Verone« 2007., čitanke »Sun Tzu na prozorčiću« 2009., »Bezgaća povijesne zbiljnosti« 2010. godine i »’Gusle u magli«’ 2013. godine. Od 2007. s Borisom Dežulovićem je nastupao u pjesničkom kabareu »Melodije Bljeska i Oluje«.

Lani je na Splitskom ljetu za umjetnička dostignuća i dramu »Aziz«, dobio nagradu »Judita«. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni