Preminuo Slaven Zambata, legendarni nogometaš Dinama

Preminuo Slaven Zambata, legendarni nogometaš Dinama

(Fotografije: GNK DInamo)

U 80. godini u četvrtak 20. listopada 2020. preminuo je bivši nogometaš Dinama Slaven Zambata, koji je bio kapetan Dinamove generacije koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova, objavio je GNK Dinamo na svojoj službenoj stranici.

»U velikoj tuzi i bolna srca javljamo da nas je u četvrtak, 29. listopada, rano ujutro zauvijek napustio naš proslavljeni nogometaš, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata«, navodi se u priopćenju kluba.

Zambata s pokalom Kupa 1967.

Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za nogometne gurmane i sladokusce, kapetan proslavljene generacije je krajem rujna obilježio svoj 80. rođendan, a dulje je od šest desetljeća bio usko vezan uz maksimirski klub.

»Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo i ta nas je međusobna ljubav vezala do zadnjega dana«, poručili su iz GNK Dinama.

Zambata je rođen u Sinju i karijeru je započeo u tamošnjem Junaku, odakle je prešao u Dinamo, čiji je osmi najbolji strijelac u povijesti kluba. Za Dinamo je Zambata odigrao 251 utakmicu i zabio 156 golova, a u dresu tadašnje Jugoslavije nastupio je 31 put i postigao 21 gol.

Nakon Dinama je igrao za belgijske klubove Waregem i Crossing Club nakon čega se 1972. godine nakratko vratio u Dinamo. Prestao je igrati nogomet 1973. godine nakon niza teških ozljeda meniska obje noge koje je morao operirati prije samog kraja karijere i umirovljenja.

(ZG-magazin)