Preminuo plivački maratonac Veljko Rogošić

Preminuo plivački maratonac Veljko Rogošić

Nakon duge i teške bolesti, u KBC-u Split u 71. godini u utorak je preminuo hrvatski plivač iznimno bogate karijere Veljko Rogošić.  Poznati plivač rođen u zemljoradničkoj obitelji u Kaštel Lukšiću 21. srpnja 1941. godine. Oženjen, otac dvoje djece, Rogošić je po zanimanju bio brodograđevni tehničar, završio je studij organizacijskih nauka i bio profesor za rehabilitaciju povrijeđenih no cijeli je život posvetio plivanju.

Rogošića pamtimo kao velikana plivanja, prvo u bazenima, a potom i daljinskog koje ga je još i više proslavilo, i u bivšoj Jugoslaviji, pa zatim i kasnije u Hrvatskoj, premda je za sportaša bio već u poznim godinama. Do kraja je Rogošić ostao vjeran svojoj sportskoj ljubavi i iza sebe je ostavio impresivan niz rezultata koji će zauvijek biti upisani zlatnim slovima u svjetsku povijest ovog sporta.

Ukupno je 203 puta nastupio za državnu reprezentaciju, te 51 put obarao državne rekorde u disciplinama 1500 i 400 metara slobodno, 400 i 200 metara mješovito, te 200 metara delfin, bez štafeta. Uz to je 142 puta bio državni prvak, 15 godina kapetan državne reprezentacije… Bio je sudionik i dvaju Olimpijskih igara 1960. godine u Rimu i četiri godine kasnije u Tokyju, triput je nastupio na Mediteranskim igrama, pobjeđivao je na Balkanskim igrama…

Titulu svjetskog prvaka osvojio je 1971. godine, mnogo puta biran je za najuspješnijeg plivača godine, olimpijski komitet triput mu je dodijelio najveće olimpijsko priznanje za postignute rezultate. U velikoj konkurenciji jedan od najvećih Rogošićevih podviga u borbi s morem svakako je preplivavanje La Manchea 2004. godine. Engleski kanal između Francuske i Velike Britanije Rogošić je preplivao u dobi od 63 godine, te je postao prvi hrvatski plivač kojem je to uspjelo. Godinu dana kasnije postavio je svjetski rekord u etapnom plivanju preplivavši dionicu od tisuću kilometara od Savudrije do Prevlake, a kruna plivačke karijere došla je 2008. godine. Rogošić je za nešto više od 50 sati preplivao 171 kilometar od Sicilije do Tunisa. (zg)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni